Tentoonstelling over verzetsgroep Die Weisse Rose in Nazi-Duitsland

- Huis van Vrede

Op zaterdag 4 mei vindt om 14 uur in het Huis van Vrede de opening plaats van de tentoonstelling Die Weisse Rose. Bij de opening is er een lezing.

Op 18 februari 1943 wierp Sophie Scholl – een jonge studente in München – vanaf de balustrade van haar universiteit een handvol pamfletten de trap af. Ze werd daarbij gezien door een conciërge die lid was van de SA. Nog diezelfde dag werd de geweldloze verzetsgroep Weisse Rose opgepakt. Ze bestond uit Sophie Scholl, haar broer Hans en verder onder meer Christoph Probst. Eerder hadden ze al flyers over de post verzonden. Het waren allemaal oproepen tot vrijheid en menselijkheid.

Geïnspireerd door hun christelijke achtergrond en bewogen door hun geweten hadden ze afstand genomen van de Hitlerjugend (Hans) en de Bund Deutscher Mädel (Sophie). Hun pamfletten konden ze in totaal zes maal verspreiden – de laatste maal op 18 februari 1943. Dit protest trof het regime op een zwak moment. In februari 1943 ging een heel leger verloren bij Stalingrad en ook in Afrika keerden het tij. Vier dagen nadat de zes leden van de verzetsgroep waren opgepakt, werden ze na een korte rechtszaak ter dood veroordeeld en later onthoofd.

Het materiaal voor de tentoonstelling is  afkomstig van de Friedensbibliothek/ Antikriegsmuseum in Berlijn Brandenburg en wordt in Nederland gedistribueerd door het Museum voor Vrede en Geweldloosheid. Het zijn indrukwekkende en knallende zwart/wit foto’s. Het is een verhaal die de moeite waard is gekend te worden door allen die de tweede wereldoorlog niet hebben meegemaakt. Een brochure met vertaling van de Duitse tekst is beschikbaar.

Open: Maandag van 17 tot 19 uur en zondag van 13 tot 17 uur
Info: 06-18233130 (Mohamed Amin Touhami)

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons