Buurlanden Jordanië, Libanon en Turkije hebben sinds het uitbreken van de oorlog in Syrië gezamenlijk meer dan 5 miljoen Syrische vluchtelingen opgevangen. Dit tegenover ruim 1 miljoen in heel Europa. Waar Syrische vluchtelingen aan het begin van de oorlog met open armen werden ontvangen, lijkt de grens van opvang in de regio nu echt bereikt. Turkije en Jordanië sloten hun grenzen voor Syriërs en ook in Libanon werden maatregelen genomen om de aankomst van vluchtelingen te beperken. En hoewel de oorlog in Syrië onverminderd voortwoedt, wordt steeds openlijker gesproken over de terugkeer van vluchtelingen naar Syrië.
We praten over het toekomstperspectief voor Syriërs in de regio en in hun eigen land. Hoe zien Syriërs dit zelf? Hoe wordt hier over gesproken door beleidsmakers in Libanon en Turkije? En welke positie neemt Europa in wanneer het gaat over het toekomstperspectief van Syriërs en (gedwongen) terugkeer? Gaat het meer doen om de buurlanden te helpen bij opvang in de regio?
Over de sprekers
- Syriër Shant Kerbabian werkt onder andere voor The Day After. Deze Syrische organisatie werkt vanuit Turkije aan een democratische transitie in Syrië. Shant begeleidt lokale Syrische activisten die mensenrechtenschendingen in kaart brengen en campagnes en workshops organiseren in Syrië over transitional justice.
- Dima Mahdi is onderzoeker aan het Lebanese Center for Policy Studies in Beiroet. Zij doet onderzoek naar het Syrische vluchtelingenbeleid van Libanon en het terugkeerbeleid. Ze is auteur van het rapport Law and Politics of ‘Safe Zones’ and Forced Return to Syria: Refugee Politics in Lebanon.
- Lidia Giglio is beleidsadviseur en pleitbezorger voor het International Rescue Committee (IRC) in Brussel. Ze werkt samen met de EU instituties op het gebied van humanitaire kwesties en grootschalige rampen, voornamelijk voor Syrië, Irak, Jemen en de Rohingya crisis.
- Moderatoren zijn Saskia Baas (Durable Solutions Platform) en Amjad Yamin (Danish Refugee Council).
Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.