Spotlight: Romania Film Festival

- Humanity House

Tussen 27 november en 1 december vindt de vijfde editie van Spotlight: Romania Film Festival plaats. Het thema is film en identiteit. De focus ligt op hoe de Roemeense revolutie en de val van het communisme de identiteit van jongere generaties heeft beïnvloedt. Het festival vindt plaats op meerdere locaties. Op 19 november wordt in het Humanity House de film The Paper Will Be Blue vertoond.

The Paper Will Be Blue (Hârtia va fi albastră) is een Roemeense film uit 2006, geschreven en geregisseerd door Radu Muntean. Het verhaal speelt zich af op 22 en 23 December 1989, tijdens de Roemeense revolutie. De film volgt een militie waarvan één lid de groep verlaat om deel te nemen aan de revolutie. De film is gefilmd met een draagbare camera.

Na de filmvertoning is er een gesprek met Roemeense artiesten en filmmakers. Het gesprek gaat over de Roemeense revolutie, die uiteindelijk leidt tot de val van het communisme, en de nasleep hiervan. De aanwezigen praten over de hoopvolle verwachtingen na de val van de Berlijnse Muur en de Roemeense ‘inhaalslag’ die hier op volgde. Ook wordt er gekeken naar hoe de geschiedenis wordt weergegeven in Roemeense hedendaagse cinema

Spotlight: Romania Film Festival wordt sinds 2015 georganiseerd in Den Haag en belicht alle kanten van de Roemeense arthouse cinema. Meer informatie over de rest van het festival kan je vinden op hun website of hun facebook-event.

Over de sprekers

Alina Lupu is een Roemeense artiest en schrijver uit Amsterdam. Ze heeft een achtergrond in psychologie, fotografie en een opleiding  beeldende kunst gevolgd. Eerder dit jaar publiceerde Alina het boek This is a work of Fiction. Het boek gaat over waargebeurde en fictieve situaties die de fragiliteit van het leven van een kunstenaar, en de vele compromissen die daarbij horen, blootleggen. Haar werk is vertoond op verschillende plekken zoals, W139 in Amsterdam, Onomatopee in Eindhoven, Rheum Room in Bazel en het European Lab in Lyon.

Alexandry Baciu
 is scenarioschrijver en filmregisseur uit Boekarest. Hij werkte samen met Radu Muntean en Răzvan Rădulescu aan films zoals The Paper will be Blue, Boogie en One Floor Below. Al deze films zijn op meerdere filmfestivals vertoond,  waaronder in Cannes. In 2011 heeft hij samen met Ruda Muntean, de documentaire Visiting Room geregisseerd voor HBO Romania. Samen met zijn vrouw Maria Popistasu, die tevens het script schreef, regisseerde hij een korte film genaamd The Seagull.

Programma

19:15 -20:00 Deuren en bar open
20:00 – 20:15 Welkomstwoord door moderator
20:15 – 22:15 Filmvertoning en debat
Bekijk hier het Facebook evenement.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons