Is het perspectief op vooruitgang ernstig aangetast? In het laatste college is de vraag of er een einde moet komen aan de globalisering. Het antwoord zal anders zijn dan doorgaans van economen wordt gehoord. Na afloop reageert Harry Garretsen op dit college en volgt er een discussie geleid door Conny Dorrestijn tussen Harry Garretsen en Lex Hoogduin.

Sinds het midden van de jaren dertig van de vorige eeuw zijn de economische wetenschap en de economische politiek op het verkeerde pad geraakt. In deze serie colleges legt professor Lex Hoogduin uit waarom dat zo is, wat de gevolgen daarvan zijn tot de dag van vandaag en dat er een betere kijk op economische theorie en een betere economische politiek mogelijk is. Dit alternatieve model vormt de basis voor een kritiek op het beleid van de Europese Centrale Bank en voor een beter beleid. Tegen de achtergrond van dit alternatieve paradigma wordt de vraag besproken of er een einde moet en zal komen aan de globalisering en het perspectief op vooruitgang.

Prof. dr. Lex Hoogduin is hoogleraar Economics of Complexity and Uncertainty in Financial Markets and Financial Institutions aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is oprichter en directeur van GloComNet, the global complexity network (www.glocomnet.com). Eerder was hij actief bij de Nederlandsche Bank, onder andere als directielid, hoofd van de afdeling Onderzoek en als hoofd van de Monetaire en Economische Beleidsafdeling. Van 1997-2001 was hij adviseur van Wim Duisenberg, de eerste president van de Europese Centrale Bank (ECB).

Prof. dr. Harry Garretsen is hoogleraar International Economics and Business aan de Rijksuniversiteit Groningen en decaan van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij studeerde economie aan de Rijksuniversiteit Groningen (cum laude) en promoveerde daar in 1991. Daarna werkte hij bij De Nederlandsche Bank en was hij hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Universiteit van Utrecht.

Conny Dorrestijn werkte meer dan 25 jaar in de internationale financieel-technische wereld. Ze stond aan de basis van Clear2Pay (sinds 2014 onderdeel van FIS), is advisory board member voor Holland FinTech, Innovation Judge bij het US bankeninstituut BAI en lid van de Raad Advies bij meerdere startups en The Digital Insurance Agenda.

Organisatie: Home Academy i.s.m. Rode Hoed