Evenkis een nederzetting in het uiterste noorden van Rusland, nabij de Beneden-Toengoeska rivier. De dichtstbijzijnde stad ligt op 300 kilometer afstand. Elektriciteit, geleverd door een dieselgenerator, is alleen in de ochtend en avond beschikbaar. Elena Anosova onderzoekt in haar fotografieproject de invloed van een dergelijke geïsoleerd leven op de emotionele en sociale ontwikkeling van mensen en op hun relatie tot hun directe omgeving.

In Evenkis lijkt de tijd stil te staan. Verandering heeft hier door de eeuwen heen zeer geleidelijk plaatsgevonden. De jacht en de pelshandel vormen een belangrijk deel van
 de lokale economie. Ook spelen de lokale legendes en tradities een belangrijke rol in het gemeenschapsleven. Anosova toont een beeld van een sterke gemeenschap die zich stevig aan haar eigen identiteit weet vast te houden in een snel veranderende wereld. Daarnaast tekent de fotograaf haar eigen familieverhaal op door nadruk te leggen op de verbinding tussen mens en natuur. Ook vraagt ze zich af of deze microkosmos van waardevolle betekenis is in een tijdperk van globalisering.

Tijdens deze editie van Scoop gaat kunstenaar Yair Callender met Elena in gesprek over haar fotografieproject en het verhaal hierachter. Een Haagse muzikant brengt een ode aan de foto’s van Elena en geeft hier op muzikale wijze invulling aan.

Over Scoop

Scoop staat voor het brengen van nieuwe verhalen en muziek. Fotografen en muzikanten delen werk dat nog in ontwikkeling is en laten je met een nieuwe blik naar de wereld kijken. Kunstenaar Yair Callender gaat elke editie in gesprek met fotografen van over de hele wereld die maatschappelijke vragen centraal zetten in hun werk.

Scoop is een samenwerking tussen Humanity House, Popradar Den Haag en Docking Station.

Sprekers & artiesten

Elena Anosova is beeldend kunstenaar en focust zich op documentaire- en kunstfotografie, video, archief en installaties. Oorspronkelijk is zij afkomstig uit de regio Baikal (Rusland, Siberië) en woont momenteel in Irkoetsk en Moskou. Elena doceert beeldende kunst (Moskou en S. Peterburg) aan de Rodchenko Art School, School of Visual Arts, de Russische presidentiële academie voor nationale economie en openbaar bestuur, Academie Fotografika.

Yair Callender is een Haagse kunstenaar. Hij maakt sculpturen en ander ruimtelijk werk, soms monumentaal, soms op de grens tussen autonoom werk en meubels. Aan de basis staat zijn onderzoek naar spirituele en symbolische ornamenten en vormen. Wat is de inherente betekenis van vormen die verder reikt dan de esthetische waarde?

Docking Station is een fotografieplatform dat als doel heeft maatschappelijk relevante fotografieprojecten te laden met nieuwe expertise, zodat het weer een nieuw publiek bereikt. Ze nodigen jonge, internationale fotografen uit om een maand lang in Nederland aan hun project te werken en in contact te komen met een groot creatief en inhoudelijk netwerk.