De media speelt een grote rol als het gaat om stereotypering en generaliseren van bepaalde groeperingen binnen deze samenleving. Beeldvorming vanuit het koloniale en slavernijverleden wordt nog steeds in de huidige media gereproduceerd. Voor deze drieluik heeft het NiNsee een zeer ongebruikelijke programmering in elkaar gezet; namelijk alleen maar witte mensen op het podium! De motivatie hierachter is dat het gesprek zal gaan over het witte geweten binnen de media. Welke invloed heeft de witte media en hoe zien zij hun verantwoordelijkheid hierin?

Met in dit programma onder anderen

  • Patrick Meershoek: Verslaggever diversiteit, Bijlmer & Politiek bij Het Parool
  • Cees van der Laan: Directeur Trouw
  • Annebregt Dijkman: Adviseur diversiteit & radicalisering en Auteur ‘Heb je een boze moslim voor mij?’

Drieluik Het Witte Geweten

De zwarte kritiek is niet mals: witte mensen genieten ‘white privilege’, prediken onschuld en reageren vaak gekwetst als ze worden aangesproken. Gelukkig passen niet alle witte mensen in dat beeld. Velen handelen al gewetensvol: zij steunen aandacht voor het slavernijverleden en culturele dekolonisatie, zij ijveren voor diversiteitsbeleid en verzetten zich tegen Zwarte Piet.

In drie debatten worden vertegenwoordigers van het witte geweten uit het onderwijs, de politiek en de media aan de tand gevoeld. Hierbij is de vraag: in hoeverre hapert dit geweten doordat witten altijd in hun comfortzone blijven en zwarte eisen slechts voor de vorm worden meegenomen in verschillende beleidsagenda’s?

Daar tegenover staat wel dat er bij een werkelijk gelijkwaardig gesprek ook wederzijdse ruimte moet zijn voor kritiek. Hierbij moeten witte mensen ook hun oprechte twijfels over sommige van de zwarte eisen en hun interpretaties van verschillende situaties kunnen uiten. Dus hoe kunnen we tot een gelijkwaardig dialoog komen zonder witte kramp of verlegenheid?

Vergeet niet je plekje gratis te reserveren via: https://dezwijger.nl/programma/representatie-in-de-media