Woensdagavond 15 mei presenteert WECF een nieuw onderzoek ‘De kracht van de coöperatie – Utrechtse successen en het belang van verbinding voor lokale energie’ in ANNE, het clubhuis voor duurzame initiatieven. Het evenement begint om 19:00.

Naast een presentatie over het onderzoek en de resultaten hiervan, zal er een paneldiscussie plaatsvinden met drie Utrechtse experts op het gebied van energiecoöperaties: gemeenteraadslid Rachel Heijne, initiatiefnemer Rijne Energie Josje Fens en Energie-U voorzitter Paul van Seters.

Ook in Utrecht is de groeiende nood zichtbaar, die wereldwijd wordt gevoeld  om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Over een paar jaar moeten we met z’n allen van het gas af. En, als we niks doen, wordt onze energierekening alleen maar hoger. Steeds meer Utrechters sluiten zich daarom aan bij een energiecoöperatie. Deze burgerinitiatieven wekken collectief hernieuwbare energie op én ondersteunen mensen met energiebesparing door het verduurzamen van hun eigen huis. 

In het onderzoek worden 6 succesformules van Utrechtse coöperaties gedeeld. Tijdens de bijeenkomst gaan we in gesprek over de vraag in hoeverre deze successen elders navolging kunnen krijgen. 

PROGRAMMA

19:00 Inloop
19:30 Welkom door Kirsten Meijer (Directeur WECF Nederland)
19:35 Presentatie publicatie door onderzoeker Marieke Donders (stagiair WECF Nederland)
19:55 Paneldiscussie “De kracht van de coöperatie”. Wat is het belang van lokale initiatieven voor de energietransitie? Wat zijn valkuilen en succesformules? Hoe kunnen overheden lokale initiatieven versterken? Met Rachel Heijne (gemeenteraadslid voor GroenLinks), Josje Fens (initiatiefnemer Rijne Energie, adviseur lokale energiebeparingsaanpak Hoom) en Paul van Seters (voorzitter Energie-U).
21:00 Einde

Georgië
We kijken deze avond verder dan alleen Utrecht, we leggen ook de link met Georgië. In Oost-Europa neemt de belangstelling naar energiecoöperaties toe, maar zijn mensen huiverig vanwege het beladen verleden (coöperaties waren onder het communisme zeer gangbaar) en vaak ontbreekt er kennis. In Georgië steunt WECF lokale maatschappelijke organisaties bij het oprichten van energiecoöperaties, met daarbij bijzondere aandacht voor het belang van vrouwelijk leiderschap.

Enthousiast geworden? 

Meld je dan aan via de volgende link http://bit.ly/2IH9PAS en zet jezelf, indien mogelijk, op ‘aanwezig’ in het Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/643125822868684/ 

Dit project is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Utrecht4GlobalGoals en het MESA Programma van de Europese Commissie. De volledige verantwoordelijkheid voor de inhoud ligt bij WECF en kan onder geen enkele omstandigheid worden gezien als de visie van de gemeente Utrecht of de Europese Unie.