Politiek Café: de vreedzame revolutie in Armenië

- Humanity House

Afgelopen maand gingen Armeniërs massaal de straat op om te demonstreren tegen Serzj Sargsjan wat uiteindelijk heeft geleid tot het afzetten van de voormalige president. Wat maakt de revolutie in Armenië zo bijzonder? Met activisten uit Armenië, academici en politici praten we over de huidige situatie en het toekomstperspectief van het land.

Nadat Serzj Sarkisian tien jaar president van Armenië was, werd hij door het parlement benoemd tot premier. Door deze benoeming zou hij wederom jaren aan de macht kunnen blijven. Dit riep felle reacties op en een ware volksopstand kwam op gang. Met name gedreven jongeren kregen, samen met hun charismatische oudere oppositieleider Nikol Pasjinjian, een groot deel van het land op de been voor meer vrijheid, democratie en waardigheid. Op een volkomen geweldloze manier hebben de demonstraties geleid tot de benoeming van Pasjinjian als nieuwe premier.

Hoe zijn de vooruitzichten van democratische ontwikkeling in het land met de nieuwe premier? Wat voor impact zal dit hebben op de regio? Hoe zien Armeniërs dit zelf? Welke positie neemt Europa in? Tijdens dit programma gaan verschillende sprekers met elkaar in gesprek en geven ons inzicht op de eerste vreedzame revolutie in de regio. Tussendoor is er ook ruimte voor traditionele Armeense kunst, cultuur en muziek.

Sprekers

  • Marina Ohanjanyan. Senior projectmanager Oost-Europa en Zuid-Kaukasus bij Foundation Max van der Stoel. Zij heeft de protesten in Yerevan nauwlettend gevolgd waarbij zij met verschillende activisten sprak. Zij zal ons vertellen over de gebeurtenissen en haar ervaringen tijdens de demonstraties.
  • Tony van der Togt. Senior Research Fellow Clingendael. Hij geeft een korte toelichting over hoe de demonstraties op internationaal niveau worden bekeken.
  • Mato Hakverdian. Voorzitter van de Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON). Hij zal vertellen hoe de diaspora naar de gebeurtenissen kijkt en gaat in gesprek met de twee jonge activisten uit Armenië.
  • Armen Mkhchyan en Ozheni Avetisyan. Twee Armeense activisten die actief hebben deelgenomen aan de demonstraties en die op een positieve manier hun stem laten horen in de hoop voor verandering.
  • De moderator is Arjen Berkvens. Directeur Foundation Max van der Stoel.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons