Het plasticprobleem op en rondom Bali is enorm, naast het regenseizoen kent het eiland nu ook het plasticseizoen. Op gezette tijden in het jaar hoopt het plastic zich door windstromen op in en rondom de stranden van Bali. Plastic afval vanuit het eiland vervuilt niet alleen de irrigatiekanalen voor de rijstbouw maar komt ook via de rivieren in zee terecht, waardoor het weer op het strand aanspoelt en zich voegt bij de groeiende ‘plastic soep’. De wateren van deze planeet die steeds voller raken met uit elkaar vallend plastic. Alhoewel Bali als populaire reisbestemming veelvuldig in het nieuws is rondom dit thema manifesteert het probleem zich ook in andere delen van de wereld. Nederland is geen uitzondering.

Hoe groot is dit probleem nu voor Bali en wereldwijd? En wie is verantwoordelijk: burgers, bedrijven, overheden? Wat kan jij zelf doen? Ga op zondag 14 april in gesprek met surfer, bioloog en kunstenaar Merijn Tinga, bekend als de plastic Soup Surfer, Theo Stijnen, directeur van PlasticsEurope Nederland, de branche-organisatie van en voor de kunststof producenten, Karl Beerenfenger, mede-oprichter en expeditieleider By the Ocean we Unite, en Sanne Dissel, 3 havo-leerling aan het Visser ’t Hooft lyceum in Leiden. Aan het einde van de middag zorgen zij ervoor dat je met praktische tips, wat je zelf kan doen tegen het plasticprobleem, naar huis gaat. We sluiten af met spoken word artiest Babs Gons.

Zondag 14 april
13.30 – 15.00 uur
Museum Volkenkunde, Steenstraat 1, Leiden

De lezing is gratis bij te wonen, regulier museumentree geldt.
Het aantal plekken in de zaal is beperkt. Om zeker te zijn van een plek haal je een gratis ticket via https://tickets.volkenkunde.nl/evenementen

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500