Opening tentoonstelling: Cartooning Syria

- Humanity House

VERHALEN & POEZIË – Op 15 maart 2011 begonnen de demonstraties in Syrië. De wereld lijkt nu de aandacht voor Syrië te verliezen en vooral de verhalen over de opstand zijn naar de achtergrond verdwenen. Met de tentoonstelling Cartooning Syria willen we deze verhalen weer onder de aandacht brengen. De cartoons vertellen de opstand en oorlog in Syrië door de ogen van Syriërs. Speciaal voor de opening vertellen enkele cartoonisten het verhaal achter hun werk.

De tentoonstelling Cartooning Syria toont cartoons en projecties van meer dan driehonderd cartoons van 39 kunstenaars. Sommige dateren nog van de begindagen van de protesten in 2011. De meeste cartoonisten zijn nu hun land ontvlucht, vooral nadat in 2012 de tekenaar Akram Raslan was gearresteerd en hij in 2013 in de gevangenis werd vermoord. Ze wonen nu overal ter wereld, van Australië tot Noorwegen, van West-Europa tot Canada en de Verenigde Staten. Maar sommige wonen ook nog steeds in Syrië.

Tijdens de opening gaat de journalist Mais Katt in gesprek met cartoonisten Sameer Khalili en Amany al-Ali (via Skype) over de verhalen achter hun werk. Met kunstenaar en archeoloog Theo Feyter praat Mais over de symboliek achter de stoel, die te zien is in verschillende cartoons. Het nieuwe boek ‘Cartooning Syria’ wordt gepresenteerd en de Palestijns-Syrische dichter Ghayath Almadhoun draagt voor uit zijn eigen werk.

Na afloop is er de gelegenheid na te praten en wat te drinken en zijn er Syrische hapjes van restaurant Layali-Al-Sham.

Over de sprekers

  • Sameer Khalili was grafisch ontwerper in Syrië en begon met het maken van cartoons toen de oorlog begon. Zijn cartoons tonen vooral de emotionele kant van oorlog. Nu woont hij in Nederland waar hij een ICT opleiding volgt. Hij tekent nog steeds cartoons.
    Amany al-Ali woont in Idlib. Ze tekent over maatschappelijke en komische situaties in Syrië. Van februari tot maart is een groot deel van haar werk te zien in de tentoonstelling ‘The Syrian Apple‘ in Machester.
  • Ghayath Almadhoun is een Palestijns-Syrische dichter, geboren in Damascus. Sinds 2008 woont hij in Stockholm. Op dit moment verblijft hij in Amsterdam als Writer in Residence bij NIAS, waar hij werkt aan zijn vijfde dichtbundel in het Arabisch. Eerder verscheen van hem onder andere ‘Weg uit Damascus’ en ‘Ik hier jij daar’.
  • Theo de Feyter is een Nederlandse kunstenaar en archeoloog. Hij heeft vele jaren door Syrië gereisd en zal vertellen over de symboliek van de stoel in de cartoons.
    Moderator is Mais Katt. Mais is een onderzoeksjournalist uit Syrië. Zij is voorzitter van de stichting Syrian Dreams.

Over de tentoonstelling
De tentoonstelling Cartooning Syria is gemaakt door de stichting Syrian Dreams. De tentoonstelling heeft al op vele plekken in Nederland en daarbuiten gestaan en is tot 7 april gratis te bezoeken in het Humanity House in Den Haag. Recent is ook het boek Cartooning Syria uitgekomen, waarin alle cartoons staan afgedrukt.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons