In de jaren ’80 waren hiv en aids een doodsvonnis, maar de laatste jaren hoor je in Nederland weinig over hiv. Sinds het virus niet langer dodelijk is, maar een behandelbare, chronische ziekte, lijkt de publieke en politiek interesse fors afgenomen. Maar is daarmee ook het taboe verdwenen?

Voelen seropositieve mensen zich geaccepteerd als deel van de Nederlandse samenleving? En hoe staat dat in de rest van de wereld, in gebieden waar nog steeds sprake is van een hiv- en aidsepidemie?

Fotograaf Adriaan Backer en journaliste Colet van der Ven publiceerden onlangs het boek Onzichtbare levens. Zij spraken transgender personen in India, bendeleden in Zuid-Afrikaanse gevangenissen, door hun man besmette en verlaten vrouwen in Tadzjikistan, opiumgebruikers in Myanmar en zwarte homo’s in het christelijke zuiden van de VS. Vanavond nemen ze ons mee, terug naar die ontmoetingen.

Advocaat Oscar Hammerstein (64), een van de oudste seropositieven in Nederland, Jaqueline Lammen (53) 16 jaar geleden geïnfecteerd en Arjen Roos (26), zes jaar geleden geïnfecteerd.

Peter Reiss, al 25 jaar werkzaam in de aidsbestrijding en als hoogleraar Inwendige Geneeskunde verbonden aan het AMC, vertelt over de stand van huidig aidsonderzoek en –bestrijding.

Trijntje Oosterhuis en Rory Lewis brengen het nummer Ken je mij ten gehore en Vincent Bijlo sluit af met een column om nog lang over na te denken.