Deze vragen liggen ten grondslag aan het Makerslab: een mini-tentoonstelling in de etalage van ons museum. Wij vroegen de Haagse studenten Mohammad Al-Jaf en Maria Toko om hun vluchtgeschiedenis te delen met twee kunstenaars van The Hague Street Art, Jawgem en Richard Sluijs en straatdichter Sjaak Kroes. Zij zetten de  persoonlijke verhalen van Mo en Maria om in beeld en gedicht. Het resultaat wordt 20 juni, op Wereldvluchtelingendag, feestelijk onthuld.

Mo komt uit Irak en is op zes jarige leeftijd met zijn moeder naar Nederland gekomen. Een groot deel van de tocht ging te voet. De ouders van Maria komen uit Angola. Maria wordt tijdens hun omzwervingen in Duitsland geboren. Ze heeft recht op een Nederlandse paspoort en zit momenteel in een naturalisatieproces. Deze achtergrond is medebepalend voor wie zij nu zijn, maar bepaalt tegelijkertijd niet hun hele identiteit.

Kom 20 juni kijken hoe Jawgem, Richard en Sjaak deze rijkheid en complexiteit vertalen in hun kunst.

14:00: Kort programma. We  praten met de kunstenaars en Mo en Maria over hun kunst, hun verhalen en hoe zij deze samenwerking hebben ervaren. Kaarten hiervoor zijn, in verband met de COVID-maatregelen, zeer beperkt dus koop ze snel.

15:00: Feestelijke onthulling van de etalage op de Prinsegracht; iedereen is welkom maar houd 1,5 meter afstand en volg de instructies van onze medewerkers.

Over de studenten:

Mohammad Al-Jaf: Mohammad studeert  International Studies aan de Universiteit Leiden en werk als docent in het Humanity House. Daarnaast leest hij graag boeken en schrijft hij gedichten en verhalen.

Maria Toko: is student European Studies aan de Haagse Hogeschool. Ze is voorzitter van de studentenvereniging “Heart of Africa” en  betrokken bij diverse organisaties en instellingen om onderwerpen rondom inclusie en diversiteit aan te kaarten en te veranderen. Maria is performer in theater, dans en zang. Ze maakt en modereert publieke programma’s.

Over de makers:

Sjaak Kroes is performance dichter, en vertelt het verhaal achter de mens in de meest mooie bewoordingen die hij kan vinden. Hij schrijft gedichten vanuit onderonsjes. Geluksmomenten. Woorden in het bijzonder.

Jochem ‘JAWGEM’ van Aller woont en werkt vanuit Den Haag. Jochem is geïnspireerd door mode, pop cultuur, comics, actie figuren en 80’s new wave.

Richard Sluijs, is oprichter van RichLab, is een veelzijdig en geëngageerd grafisch- & ruimtelijk ontwerper / illustrator / schilder en plannenmaker met eigen studio in Den Haag.