NiNsee presenteert Het Witte Geweten: Privilege in het onderwijs

- Pakhuis de Zwijger

Foto van Joop Reuvecamp on Visualhunt.com

Hoe staat het ervoor met het geweten rondom slavernijverleden en kolonialisme in het onderwijs? Voor deze drieluik heeft het NiNsee een zeer ongebruikelijke programmering in elkaar gezet namelijk: alleen maar witte mensen op het podium! De motivatie hierachter is dat het gesprek zal gaan over het witte geweten tegenover het koloniaal verleden en slavernij waarbij ‘white privilege’ centraal staat en ter discussie zal worden gesteld. We gaan het verdiepende gesprek aan met witte mensen die zich inzetten voor meer aandacht aan slavernij verleden en culturele dekolonisatie in het onderwijs rondom de vraag hoe we verder kunnen komen.

Programmering volgt snel. 

Drieluik Het Witte Geweten
De zwarte kritiek is niet mals: witte mensen genieten ‘white privilege’, prediken onschuld en reageren vaak gekwetst als ze worden aangesproken. Gelukkig passen niet alle witte mensen in dat beeld. Velen handelen al gewetensvol: zij steunen aandacht voor het slavernijverleden en culturele dekolonisatie, zij ijveren voor diversiteitsbeleid en verzetten zich tegen Zwarte Piet.

In drie debatten worden vertegenwoordigers van het witte geweten uit het onderwijs, de politiek en de media aan de tand gevoeld. Hierbij is de vraag: in hoeverre hapert dit geweten doordat witten altijd in hun comfortzone blijven en zwarte eisen slechts voor de vorm worden meegenomen in verschillende beleidsagenda’s?

Daar tegenover staat wel dat er bij een werkelijk gelijkwaardig gesprek ook wederzijdse ruimte moet zijn voor kritiek. Hierbij moeten  witte mensen ook hun oprechte twijfels over sommige van de zwarte eisen en hun interpretaties van verschillende situaties kunnen uiten. Dus hoe kunnen we komen tot een gelijkwaardige dialoog zonder witte kramp of verlegenheid?

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons