De nieuwsbeleving van biculturele jongeren

Is het nieuws over biculturele jongeren te negatief? Moeten redacties diverser? Wat vind jij? Praat mee met o.a. Giselle van Cann, Shermin Chavoushi en Joke Hermes onder leiding van Nicole Terborg op 9 april in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Tickets zijn gratis, maar aanmelden is gewenst.Biculturele jongeren herkennen zich nauwelijks in het nieuws. De media zijn te negatief over hen en besteden te weinig aandacht aan hun leefwereld. Buitenlandse nieuwszenders bieden meer perspectieven. Dus kijken ze liever naar Al Jazeera dan naar de NOS.

Is dit positief of negatief en wat zijn de gevolgen? In dit mediacafé bekijken we met millennials en professionals uit de media, wetenschap en het onderwijs hoe de kloof tussen biculturele jongeren en het nieuws kleiner kan. Kom ook en praat mee!

Met in dit programma onder anderen

Over Shermin Chavoushi – Shermin is een 25-jarige journalist, werkzaam bij RTL Nieuws als nieuwsredacteur Binnenland. Daar bereidt ze reportages voor op de planningsredactie die in het half acht nieuws worden uitgezonden. Ze werkte eerder als redacteur bij het publieke radiostation FunX gericht op stadsjongeren. Shermin is een dochter van twee Iraanse politieke vluchtelingen en een geboren en getogen Rotterdammer, maar nu woonachtig in Amsterdam. 

Over Joke Hermes – Joke is lector Media, Cultuur en Burgerschap bij hogeschool Inholland en doceert mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is een kwalitatief publieksonderzoeker die participant design onderzoeksvormen ontwikkelt voor lopend onderzoek naar interculturele mediawijsheid en inclusieve communicatie. Een geheel vernieuwde editie van Leefwerelden van Jongeren dat ze deze keer edit met Roel van Goor en Machteld de Jong verschijnt volgend jaar. Daarnaast is ze founding co-editor van hetEuropean Journal of Cultural Studies.

Over Giselle van Cann – Giselle is plaatsvervangend hoofdredacteur van NOS Nieuws en geeft leiding aan een multimediale redactie die programma’s maakt als het NOS Journaal, het NOS Radio 1 Journaal, Nieuws & Co, het Jeugdjournaal, Teletekst en nos.nl. Als publieke omroep is de NOS er voor iedereen, en dat schept de verplichting, vindt Giselle, om invulling te geven aan diversiteit in iedere betekenis van het woord.

Over Mo Hersi – Mo is een ‘inspirerend comedian’. Zijn speeches, vlogs en optredens hebben vaak een serieuze boodschap: “Ik wil laten zien dat mijn afkomst en mijn burgerschap elkaar niet in de weg hoeven te zitten.” In maart dit jaar maakte hij een voettocht door Nederland om negatieve verhalen over vluchtelingen een tegengeluid te geven. Via diverse lokale, regionale en landelijke media en zijn eigen Facebookpagina konden geïnteresseerden ‘Mo The Messenger’ en zijn reis op de voet volgen. Zijn ervaringen vatte hij samen in een documentaire.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons