Precies een jaar geleden organiseerden het Rode Kruis, Mayors for Peace, Pax, het Humanistisch Verbond en de NVMP een debat over de rol van Nederland bij een totaalverbod op kernwapens. De organisaties verzochten de politiek met klem iets te doen aan het gevaar van een kernoorlog. Enkele weken later stond er in het regeerakkoord: “Het kabinet zet zich, binnen het kader van de bondgenootschappelijke verplichtingen, actief in voor een kernwapenvrije wereld.”

Een inzet die belangrijk is, aangezien de nucleaire dreiging nog steeds verontrustend actueel is. Kijk naar de plannen die de nucleaire grootmachten Rusland en Amerika eerder dit jaar bekend hebben gemaakt, en het ‘opblazen’ van de Iran-deal. Maar er zijn ook hoopvolle ontwikkelingen. In VN-verband is op 7 juli 2017 een kernwapenverdrag aangenomen dat deze wapens verbiedt. Nederland heeft mee-onderhandeld, als enig NAVO-lid. Ze tekende weliswaar (nog) niet vanwege NAVO-verplichtingen, maar verklaarde haar rol als bruggenbouwer te willen voortzetten tussen deze belangrijke groep landen en de kernwapenstaten.

Op 26 september (International UN-Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons) komen maatschappelijke organisaties en de politiek samen om te praten over hoe de actieve inzet voor een kernwapenvrije wereld er concreet uitziet en wat de uitdagingen voor de toekomst zijn.

Sprekers

  • Sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.