Een eenzame stem in Myanmar

- Humanity House

Het is een van de grootste crises van dit moment: de situatie van de Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh en de voortdurende etnische zuiveringen in Myanmar. Zelfs VN-waarnemers, humanitairen en journalisten hebben er geen antwoord op. Met de Birmese politiek activist Khin Zaw Win bespreken we deze crisis én wat er moet gebeuren. In het giftige politieke klimaat van Myanmar is hij een van de weinigen die zich nog durft uit te spreken.

De vervolging van Rohingya in Myanmar gaat nog steeds door. Volgens Amnesty International doet het Birmese leger er alles aan om het onmogelijk te maken voor deze moslimminderheid om nog in Myanmar te leven. Toch heeft Bangladesh afspraken gemaakt met de Birmese regering over het terugsturen van de 600.000 Rohingya-vluchtelingen die momenteel in Bangladesh verkeren.

Khin Zaw Win geeft ons inzicht in de crisis van binnenuit. Hoe wordt er in Myanmar gesproken over de vervolging en terugkeer van Rohingya? Hoe ziet hij de toekomst van Rohingya in Myanmar? En wat kan/moet de internationale gemeenschap doen? We praten verder hierover met onder andere Mira Woldberg van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Over de sprekers

  • Khin Zaw Win. Politiek activist in Myanmar en directeur van het Tampadipa Instituut, een NGO die zich bezighoudt met beleidsbeïnvloeding en capaciteitsopbouw op het gebied van nationalisme, etnische relaties en internationale betrekkingen. Eerder werkte hij voor het Ministerie van Volksgezondheid in Myanmar en voor UNICEF. Van 1994 tot 2005 was hij politiek gevangene vanwege zijn werk op het gebied van mensenrechten.
  • Mira Woldberg. Hoofd cluster Zuidoost-Azië bij het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.
  • Overige sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons