Movies that Matter x PdZ: Exit

-
Waarom sluiten jonge mensen zich aan bij extremistische groeperingen? En hoe breken ze eruit? In de documentaire Exit van de Noorse Karin Winther, zelf ooit trots lid van de Noorse neonazi’s, ontmoeten we voormalig leden van radicale groeperingen in Europa en de Verenigde Staten. Zij bieden een indringende kijk in de cultuur van rechts, links en islamitisch extremisme. Waarom sluiten jonge mensen zich bij deze groepen aan? En nog belangrijker, hoe komen ze tot het inzicht om diezelfde groepen weer te verlaten? In deze roerige tijden van polarisatie en extremisme geeft Winther’s film een inzicht in persoonlijke motieven en globale ontwikkelingen, daarbij zoekend naar overeenkomsten tussen uitersten.

‘Alles wat duister en gevaarlijk was trok me aan,’ zegt Karen Winther aan het begin van de documentaire ‘Exit’, wanneer ze uitlegt hoe ze als zestienjarige terechtkwam bij een groep neonazi’s. Nu, vijfentwintig jaar later, kijkt ze met schaamte terug op haar keuzes van toen. Ze wil erachter komen hoe het andere voormalige extremisten is gelukt te veranderen. Hebben ze vrede met zichzelf kunnen sluiten? Of blijft het verleden ze voor altijd achtervolgen?

Veel extremistische groepen zijn gelijk, vertelt een voormalige extreemlinkse gewelddadige radicaal. Of ze nu nazi’s zijn of links of islamitisch: ‘Ze vinden allemaal hun daden volkomen gerechtvaardigd.’ De groepen worden gevoed door angst en paranoia, en ze moedigen hun leden aan om langzaam maar zeker steeds meer grenzen te overschrijden. Na het dappere besluit om de beweging te verlaten, moeten veel ex-leden leren leven met fouten die nooit meer ongedaan kunnen worden gemaakt. Zoals de Franse ex-jihadist David, die zegt: ‘Je denkt dat je dingen kunt veranderen met geweld. Maar vanaf het moment dat je het gaat gebruiken, verandert het geweld jou’.

Filmfestival Movies that Matter maakt een uitstapje naar Pakhuis de Zwijger en presenteert een een serie portretten van voormalig radicalen. Voorafgaand aan de film gaat journalist Bahram Sadeghi in gesprek met hoogleraar Kees van den Bos, die ook auteur is van het recent verschenen boek Waarom mensen radicaliseren.

regisseur: Karin Winther
taal: Duits/Frans/Engels/Deens, Engels ondertiteld
tijd: 83 minuten
entree: gratis

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons