Movies that Matter On Tour: Allen Tegen Allen

-
De documentaire schetst een tot nu toe onbekend beeld van hoe het fascisme geleidelijk terrein won in Nederland. Te zien is hoe een veelvoud van nationalistische organisaties al in de jaren twintig de kop opstak en aan populariteit won. Kopstukken uit de Nederlandse fascistische beweging lieten zich inspireren door het gedachtegoed van Mussolini en Hitler. Het volk werd gezien als stemvee, dat door sterke leiders moet worden beschermd tegen buitenstaanders.

Jarenlange research leverde regisseur Luuk Bouwman veel nooit eerder vertoond audio- en filmmateriaal op. Verzamelaars tonen zeldzame objecten van Nederlandse bodem, zoals uniformen en fascistische bladen vol haatdragende retoriek en antisemitische karikaturen. Zo toont de film hoe in Nederland een vruchtbare bodem werd gelegd voor de Duitse bezetting in de jaren ’40.

In oktober wordt Allen tegen allen (inclusief inleiding of nagesprek) vertoond in 15 verschillende filmtheaters in Nederland als onderdeel van Movies that Matter On Tour. Klik hier voor alle speeltijden en locaties van Allen Tegen Allen.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons