Moeten we ons straks schamen voor Myanmar?

-
Tijdens deze editie van ‘Crisis Watch’ bespreken we met journalisten, wetenschappers en hulpverleners de schrijnende situatie in Myanmar. Hoe is deze situatie ontstaan en welke mogelijkheden heeft de (internationale) politiek om het geweld tegen Rohingya te stoppen?

De exodus van Rohingya uit Myanmar is de snelst groeiende vluchtelingencrisis van dit moment. Sinds het leger van Myanmar eind augustus een offensief is begonnen in het leefgebied van de Rohingya, zijn er meer dan 430.000 mensen de grens over gevlucht. De VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten noemt dit het schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen. Journalisten, hulpverleners en een onafhankelijke VN-commissie worden zeer beperkt toegelaten tot het gebied. Regeringsleider Aung San Suu Kyi, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1991, krijgt veel kritiek op haar zwijgen over het geweld. Lees meer over de situatie op ons blog.

Over de sprekers

  • Met journalist Minka Nijhuis bespreken we de politieke en historische context van het geweld in Myanmar. Minka heeft onder andere voor Trouw en Vrij Nederland verslag gedaan over Myanmar. Haar boek ‘Birma – Land van geheimen’ werd in 2010 bekroond met de VPRO Bob den Uyl Prijs.
  • Met historicus en socioloog Ugur Ümit Üngör bespreken we de vorm van het geweld in Myanmar. Waarom wordt dit als het schoolvoorbeeld van etnische zuiveringen gezien? Ugur is verbonden aan de Universiteit van Utrecht en het NIOD instituut en is gespecialiseerd in genocide en massaal geweld.
  • Met persvoorlichter Berlinda van der Gaag van het Nederlandse Rode Kruis bespreken we de humanitaire situatie van Rohingya in Bangladesh. Zij is net terug uit Bangladesh en heeft met eigen ogen de humanitaire ramp gezien die zich daar voltrekt.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons