Liefde als levenshouding – over passie, potentieel en Plato

De Nieuwe Liefde

Volgens filosofiedocent Thijs Sins zijn vragen over de liefde van alle tijden. En kan de mens van nu veel leren van de definities van Plato, Socrates, Rousseau en andere filosofen. Thijs zet het ongrijpbare begrip liefde graag breed neer: ‘Liefde is het verlangen naar eenheid, duurzaam geluk en onsterfelijkheid.’

Het is een misverstand dat liefde vooral wordt gezien als een onderdeel van menselijke relaties, vindt hij. In zijn optiek is liefde een kracht in zichzelf. ‘Een houding ten opzichte van de wereld om je heen: een vorm van levenskunst die we in alle efficiëntie en kapitalisme zijn kwijtgeraakt.’

Want wat is eigenlijk jouw belangrijkste drijfveer? Angst of liefde? En hoe werkt zelfliefde voor iemand met een sterke innerlijke criticus? Kun jij goed alleen zijn? En op welk punt slaat zelfliefde om in egoïsme?

In deze intensieve cursus wordt theorie over verlangens, liefde en geluk op een originele manier gecombineerd met praktijkvoorbeelden. Met maximaal 16 deelnemers creëren we een intieme sfeer met persoonlijke aandacht en veel interactie. Maar het is geen praat- of probleemgroepje. Wel actief oefenen met filosofie en zelfkennis, bijvoorbeeld in de vorm van Socratische dialoog. Thijs daagt je uit om over je leven na te denken, zodat jij gewapend met de beste antwoorden de toekomst in kan.

Wat gaan we doen?

Per week wordt een thema behandeld waarbij theorie wordt gebruikt als filosofisch fundament, waarover we met elkaar in gesprek gaan, zodat je dit ook echt leert doorgronden en begrijpen. Daarnaast wordt een oefening gedaan zodat je ook daadwerkelijk voor jezelf kunt ervaren wat dit thema voor jou persoonlijk betekent en wat je nodig hebt om jouw potentieel verder te kunnen verwerkelijken.

De vier thema’s van deze bijeenkomsten zijn: verlangens, innerlijk, zelfliefde en liefhebben als levenskunst. In deze cursus komen we samen tot:

het vergroten van je potentieel
verdieping en zelfkennis
inzicht over zelfliefde en zelfafwijzing
angst of liefde als jouw drijfveer
liefde als kracht in zichzelf
het lezen van originele teksten van Plato tot Jan Geurtz
liefde en filosofie in historisch perspectief

De cursus is geschikt voor jong en oud, dat wil zeggen iedereen die meer wil weten over zichzelf en deze thema’s. Daarbij is voorkennis van filosofie niet noodzakelijk. Het lesmateriaal bestaat uit een werkmap, teksten, oefeningen en digitale media. Verder zorgen wij voor een prachtige locatie, drinken en wat lekkers.

Programmabeeld: Dancer door Smabs Sputzer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons