Is de VN-Veiligheidsraad meer dan politiek theater?

-
Locatie: Paard

Nederland heeft in 2018 een jaar lang een zetel in de VN-Veiligheidsraad. Op het allerhoogste niveau praten wij mee over conflict en vrede in de wereld. Critici stellen dat de Veiligheidsraad puur politiek theater is en zijn cynisch over haar functioneren. Toch is het op dit moment wel hét instituut waar de wereld het mee doet.

Tijdens dit programma zoeken we naar de realiteit achter het politieke theater. Wat speelt zich daar in New York eigenlijk allemaal af? Welke (kleine) overwinningen die daar behaald worden, geven ons het vertrouwen dat ‘werken aan vrede’ zin heeft? En hoe kan Nederland een verschil maken? We ondernemen deze zoektocht samen met HagueTalks en Het Nationale Theater (Den Haag).

NB We organiseren dit programma niet bij ons in huis, maar bij onze buren het Paard. (Prinsegracht 12, 2512GA Den Haag)

Programma

  • Karel van Oosterom, de belangrijkste man voor Nederland in de Verenigde Naties, biedt ons een blik achter de schermen. We praten over zijn verwachtingen voor aankomend jaar én over de dagelijkse gang van zaken in de Veiligheidsraad.
  • Drie sprekers die zich dagelijks bezighouden met vrede, vertalen de beleidstaal van het Ministerie van Buitenlandse Zaken naar concrete voorbeelden en aanbevelingen. Hun persoonlijke verhalen tonen aan hoe kleine, diplomatieke stappen voor een veiligere wereld kunnen zorgen. Met onder andere top-diplomaat Laetitia van den Assum.
    Nederland wil zich onder andere inzetten voor: ‘Hervorming van de VN’, ‘beschermen van burgers wereldwijd’ en ‘preventie’. Op papier klinken deze plannen erg mooi. Maar hoe realistisch zijn ze en wat is er echt nodig?
  • Het Nationale Theater doet de grenzen tussen politiek en realiteit verder vervagen.
  • De moderator is Harm Ede Botje, algemeen redacteur van Vrij Nederland.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.

Bron beeldmateriaal.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons