Tijdens het tweedaagse Iron Sky Film Festival zie je films van Tsjechische en Slowaakse documentairemakers. Zij tonen de moeizame democratische ontwikkeling in hun land na de val van het IJzeren Gordijn en de uitdagingen waar beide landen voor staan. Na afloop van de films kan je in gesprek met experts. 

In november is het 29 jaar geleden dat het IJzeren Gordijn viel in Slowakije en Tsjechië. Ondanks het feit dat drie decennia zijn verstreken, is de corruptie nog schokkend groot en wordt persvrijheid steeds meer aan banden gelegd. Wat gaat er mis in deze jonge democratieën? Kunnen we nog wel spreken van democratie, of hebben de politici hier een ander begrip van? Waar komt de aantrekkingskracht van autoritaire leiders vandaan? En wat moet er gebeuren om het tij te keren?

Op zaterdag 17 en zondag 18 november zijn er verschillende films te zien van Slowaakse en Tsjechische documentairemakers. Van binnenuit tonen zij de uitdagingen waar hun landen mee worstelen.  Je koopt een kaartje voor één dag en hebt dan toegang tot beide films. Kijk voor meer informatie over het festival op de website.

16:30 – 17:00

WELKOM & INTRODUCTIE
  • De organisatoren van het festival geven je een korte introductie op de hedendaagse situatie in Tsjechië en Slowakije. Wat speelt er en wie zijn de belangrijkste spelers?

16:00 – 17:00

NEMOC TRETEJ MOCI (DISEASE OF THE THIRD POWER)
  • Zuzana Piussi, Slowakije, 2011, 52 min.
    Een politieke documentaire over de zwarte gaten in het Slowaakse gerechtssysteem en over de rechtsstaat in Slowakije. Documentairemaakster Zuzanna Puissi filmt achter de schermen van het Slowaakse gerechtssysteem en toont zo de mechanismes van het (dis)functioneren, de zoektocht naar rechtvaardigheid en en de vormen van macht en rechtstaat in Slowakije een jaar naar haar oprichting.

19:00 – 20:30

MEČIAR
  • Tereza Nvotová, Slowakije / Tsjechië, 2017, 89 min
    Mečiar is een documentaire over Vladimir Mečiar, de voormalige Slowaakse premier, en zijn impact op de Slowaakse samenleving, inclusief het persoonlijke leven van de documentairemaker. De documentaire toont niet alleen een hoofdstuk in de Slowaakse politieke geschiedenis. Het werpt universele en zeer actuele vragen op, omdat Meciar-achtige politieke archetypen overal ter wereld opduiken. Komen we er ooit achter, waarom we de neiging hebben blind vertrouwen te stellen in autoritaire leiders?

20:30 – 22:00 

DISCUSSIE & BORREL
  • Na afloop van de film volgt een gesprek met experts.

Praat mee en blijf op de hoogte via ons Facebook-evenement.

Van 17 november om 16:30 t/m 18 november 2018 om 22:30