Spreker: Dr. ir. Carolien Jacobs, onderzoeker en docent bij het Van Vollenhoven Instituut, Universiteit Leiden.
Moderator: Sam de Schutter, PhD-student Geschiedenis aan de Universiteit Leiden en verbonden aan het African Studies Centre.

De Democratische Republiek Congo (DRC) is een land waar langdurige onzekerheid voor verplaatsing van mensen heeft gezorgd. De meeste Congolezen vluchten naar gastgemeenschappen in hun eigen land en zijn ontheemden. De stad Bukavu is één van de steden in Congo die grote aantallen ontheemden opvangt. Dr. ir. Carolien Jacobs onderzoekt de wereld waar deze ontheemden in terechtkomen zodra ze naar de steden verhuizen. Eén van de thema’s waar zij onderzoek naar doet, is de integratie van deze groep in het stedelijk gebied. Het integreren en het opbouwen van een sociaal leven in de stad heeft vaak te maken met etnische en culturele connecties. Ontheemden die dezelfde etniciteit hebben of taal spreken als de mensen die al in Bukavu wonen, hebben bijvoorbeeld een grotere kans op sociale voorzieningen. Carolien zal in de lezing verder ingaan op de manier waarop mensen culturele/etnische verbanden in stand houden wanneer ze ontheemd zijn en hoe dit hen helpt om een leven in de stad op te bouwen.

 

Dit is de vierde lezing binnen een reeks van lezingen ‘Heritage on the Move’ die LeidenGlobal in samenwerking met BplusC organiseert voor breed publiek.

Bezoek voor meer informatie de website.

 

LeidenGlobal is een samenwerkingsverband, waarin de Leidse wetenschappelijke en museale instellingen kennis, collecties, onderzoek en onderwijs op het gebied van ‘wereld-zaken’ met elkaar verbinden. LeidenGlobal zorgt ervoor dat de Leidse kennis en activiteiten op het terrein van globale en regionale studies zichtbaarder is voor een breed publiek.