Inspiratiedag European Solidarity Corps

-
Het European Solidarity Corps is gestart! In dit nieuwe subsidieprogramma van de Europese Unie kunnen jongeren tussen de 18-30 jaar uit heel Europa vrijwilligerswerk doen, lokaal een solidariteitsproject organiseren en uitvoeren of een werkervaringsplek of baan vinden in een land binnen Europa.

Het European Solidarity Corps geeft jouw organisatie de kans om waardevolle projecten op te pakken die belangrijk zijn voor de maatschappij. Door een steentje bij te dragen kunnen jongeren zich verder ontwikkelen. Daarnaast kan het werken met jongeren uit een ander Europees land ook nog eens enorm verrijkend zijn voor je organisatie en je medewerkers. Heb je interesse om vrijwilligers uit andere Europese landen binnen jouw eigen organisatie in te zetten? Via de nieuwe online database kun je die makkelijker vinden.

Je kunt als organisatie op drie manieren subsidie aanvragen, via:

  • Europese Vrijwilligersprojecten
  • Solidariteitsprojecten
  • Europese Werkervaringsplekken en banen

Inspiratiedag
Het Nationaal Agentschap Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps organiseert vrijdag 7 december een dag waarin je de mogelijkheden van dit nieuwe subsidieprogramma kunt ontdekken. Verdiep je verder in de kansen van het (inter)nationale jongerenwerk, doe inspiratie op en wissel van gedachten met collega’s.

Programma:
9.30-10.00u ontvangst
10.00-11.00u plenaire opening
11.15-12.30u workshopronde 1
12.30-13.30u lunch
13.30-14.45u workshopronde 2
14.45u Borrel

Bekijk hier het blokkenschema.

Workshops

Werken met Europese vrijwilligers: Dit is hoe je start!
Lijkt het je interessant om binnen je organisatie aan de slag te gaan met projecten met Europees Vrijwilligerswerk, maar heb je nog geen idee wat het precies inhoudt? Dit is een workshop voor nieuwkomers op het gebied van Europees Vrijwilligerswerk. In de workshop krijg je praktijkvoorbeelden en -ervaringen te zien van organisaties en jongeren en hoor je van de medewerkers van het Nationaal Agentschap wat de mogelijkheden voor jouw organisatie zijn.

Europese Vrijwilligersprojecten: Deel je kennis!
Waar loop jij tegenaan als je een Europees Vrijwilligersproject opzet? Waar ben je goed in? En hoe organiseren anderen zo’n project? Deze workshop is handig voor organisaties die ervaring hebben in het werken met Europese vrijwilligers binnen de EU-subsidieprogramma’s Erasmus+ Jeugd en European Solidarity Corps. De workshop biedt ruimte om kennis met anderen uit te wisselen. Daarnaast gaan we aan de slag met het begrip solidariteit. Wat is dit en (hoe) zit dat in mijn Europees Vrijwilligersproject?

Hoe ontwikkel je jouw droomproject?
In alle aanvraagformulieren voor subsidie wordt gevraagd naar de impact van je project. Uit de praktijk weten we dat heel wat organisaties daarmee worstelen. Impact: Wat is het nu precies? Doe mee met de workshop rondom impact en werk aan de kwaliteit van je project design. We helpen je na te denken over de vraag of je met jouw project йcht het verschil gaat maken.

De do’s and dont’s van niet-formeel leren
Niet-formeel leren speelt een belangrijke rol in het leerproces van jongeren die meedoen aan projecten van het European Solidarity Corps. Het biedt hen de mogelijkheid om nieuwe competenties op te doen. Maar wat is niet-formeel leren nu eigenlijk precies? En hoe faciliteer je dat? In deze workshop ervaar je hoe je dit leerproces als begeleider kunt ondersteunen en bevorderen.

Subsidie voor solidariteit: Hoe vraag je aan?
Stel: Je bent een jongere tussen de 18 en 30 jaar met een mooi idee voor je woonwijk, stad of regio. Samen met 4 andere jongeren kun je dan subsidie aanvragen voor dat project. Maar hoe doe je dan een aanvraag? Of hoe kun jij als begeleider die aanvraag met die jongere doen? In deze workshop rondom Solidariteitsprojecten hoor je hoe het werkt en vertelt een groep jongeren hoe zij op een idee zijn gekomen en hoe zij zo’n aanvraag aanpakken. Als jongere en als organisatie ben je van harte welkom de workshop bij te wonen. Met, of nog zonder zo’n projectidee.

Als organisatie aan de slag met Europese Werkervaringsplekken en Banen
Als organisatie kun je nu subsidie krijgen als je een baan of werkervaringsplek aanbiedt aan Europese jongeren. Maar wat brengt het je om iemand uit Europa naar jouw organisatie te halen? Tijdens deze workshop rondom Europese Werkervaringsplekken en Banen delen organisaties die al jongeren bij hen hebben werken hun ervaringen tot nu toe en krijg je inzicht in de financiлle mogelijkheden die het European Solidarity Corps op dit gebied biedt.

Iedereen kan meedoen: Een voorbeeld uit de praktijk
We vinden het belangrijk dat alle jongeren de kans krijgen hun talenten te ontplooien. Ze hebben dan regie over hun leven en kunnen actief aan de maatschappij meedoen. Met subsidie van het European Solidarity Corps ondersteun je als organisatie de persoonlijke ontwikkeling van jongeren door hun competenties en vaardigheden te vergroten. Hun wereld wordt groter, ze kunnen hun talenten benutten en vergroten hun kansen op de arbeidsmarkt. In deze workshop vertelt een jongere wat de impact op zijn leven is geweest door deel te nemen aan een internationaal project. Ook is er ruimte voor jou als deelnemer om je ervaringen op het gebied van inclusieprojecten met anderen te delen.

Breng jouw project goed in beeld
Wat doe jij om jouw project aan de buitenwereld te laten zien? Maak je zelf foto’s die je gebruikt voor bijvoorbeeld je sociale media? In deze praktische workshop leer je hoe jij zelf met je eigen smartphone (nóg) betere foto’s maakt, zonder een echte expert te moeten zijn of worden. Ook is er ruimte voor algemene vragen over het verspreiden van je project op sociale media.

Neem iemand mee!
Neem iemand van een collega-organisatie mee of een jongere met interesse om aan een internationaal of lokaal project deel te nemen (en laat hen zich ook inschrijven).

Schrijf je nu in!

De Inspiratiedag vindt plaats in The Colour Kitchen Zuilen in Utrecht.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons