Koop een ticket voor dit evenement

Dit is een live evenement dat online plaatsvindt. Deelname loopt via een speciale pagina op de website van IDFA. Na aanschaf van ticket krijg je toegang vanaf 30 minuten voor aanvang.

30 juli 2020 — 21:30 — Suriname: 16:30 – gratis aanmelden

Online deelname

Raissa presenteert die avond een eenmalige screening van Le profit et rien d’autre! (2001) van regisseur Raoul Peck, bekend van I Am Not Your Negro (2016). De online vertoning wordt gevolgd door een panelgesprek over de exploitatie van grondstoffen in tijden van neoliberaal kapitalisme. Hierbij zal gefocust worden op Suriname, het land van herkomst van Raissa’s ouders.Suriname kreeg op 16 juli een nieuwe regering en viert in november 45 jaar onafhankelijkheid van Nederland. Bovendien is er onlangs olie ontdekt voor de kust van het land. Een goed moment, dus, om te vragen: Profit for whom? Zal de ontdekking van olie de Surinaamse economie de boost geven die ze nodig heeft? Of zullen de inwoners van het land hun rijkdommen opnieuw weggenomen zien worden, zoals veel andere voormalig gekoloniseerde landen? Hoe komt het dat landen die rijk zijn aan grondstoffen vaak economisch achterlopen op landen die deze grondstoffen niet hebben?

Na de film gaan we in gesprek met energie-experts Chiquita Resomardono (in Suriname) en Vanand Meliksetian (in Nederland). Dichter en kunstenaar Quinsy Gario treedt op als moderator. Het online evenement wordt live gepresenteerd in zowel Suriname als Nederland. Dit gebeurt vanuit Prospect Eleven, een nieuwe broedplaats in de Bijlmer.

NB: De voertaal van het evenement is Engels. Dit event is alleen beschikbaar binnen Nederland en Suriname.

Le profit et rien d’autre!

Vaak wordt gedacht dat kapitalisme het enige werkende economische systeem is. Maar is die aanname wel terecht? Regisseur Raoul Peck maakte, op zoek naar een antwoord op die vraag, een uitstapje naar zijn geboorteland Haïti. Daar valt weinig te vieren. Misère is de status-quo van de meeste Haïtianen. Er is een gapende ongelijkheid tussen een meerderheid die niets heeft, en een kleine groep rijken. Peck confronteert de kijker met de vraag of daar de overwinning ligt. Hij legt meerdere zwakke plekken van het kapitalisme bloot, door economische analyses en stellingen te combineren met beelden van het leven in vissersdorp Port-à-Piment. Over de afloop van de confrontatie tussen theorie en werkelijkheid laat Peck zich enigszins pessimistisch uit. Wat is er immers gebeurd met de solidariteit?

Praktische info

Wanneer Donderdag 30 juli 2020Waar Online
Start 16:30 Surinaamse tijd | 21:30 Nederlandse tijd
Aanmelden Gratis, via het blok bovenaan deze pagina

idfa
 – gastcurator Raissa Biekman

Raissa Biekman heeft een achtergrond in Internationale Betrekkingen en Internationaal Bestuurskunde. Ze is programmamanager bij de Nederlandse tak van de stichting Humanity in Action. Daar ontwikkelt ze educatieve programma’s voor jongeren en publieke events over mensenrechten, democratie en inclusiviteit. Ook werkte ze 3,5 jaar in Suriname: o.a. als docent Internationale Betrekkingen en als politiek analist voor de overheid, media en internationale organisaties.Quinsy Gario is een dichter, performance artist en beeldend kunstenaar uit Caribisch Nederland. Zijn werk richt zich op dekoloniale herdenking en het bevragen van institutionele en interpersoonlijke normalisering van koloniale praktijken. Gario’s bekendste werk, Zwarte Piet Is Racisme (2011-2012), had als doel om het racistische karakter van Zwarte Piet bloot te leggen. Hij heeft een achtergrond in mediastudies, genderstudies en postkoloniale studies (Universiteit Utrecht) en is behaalde de Master Artistic Research aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag.

Chiquita Resomardono behaalde haar Master of Science in Environmental Health and Safety (EHS) bij het Rochester Institute of Technology in New York. Als projectmanager bij NV Energiebedrijven Suriname implementeerde ze een programma voor efficiënte en hernieuwbare energie en was ze verantwoordelijk voor stakeholder engagement bij nieuwe electriciteitsprojecten in Surinaamse dorpen.

Vanand Meliksetian is een echte ‘energie all-rounder’. Hij heeft een juridisch-politicologische achtergrond en is werkzaam geweest als managementconsultant voor Vattenfall en Total. Momenteel is Vanand in dienst bij RVO als senior adviseur energie. Naast zijn werk publiceert hij artikelen voor verschillende publicaties en is hij actief bij een progressieve partij.