Afgelast: Humanitaire Hangijzers #4

- Humanity House

In verband met het Coronavirus (COVID-19) en de maatregelen vanuit de overheid, is ons museum van zaterdag 14 maart tot en met maandag 6 april 2020 gesloten. Hierdoor zal het evenement Humanitaire Hangijzers ook niet doorgaan.

DEBAT – Het gesprek over de erfenis van onze koloniale denkpatronen woedt overal welig. Van de straatnaamborden tot in de musea, van het white saviorism complex van goedbedoelende vrijwilligers tot ontwikkelingssamenwerking. Maar hoe zit dat eigenlijk in de humanitaire hulp? In ontvangende landen en op universiteiten woedt een nieuw debat: wordt de internationale noodhulp – vermoedelijk zonder het zelf te beseffen – gestuurd door koloniale mechanismen? Of sterker nog: is de (nood)hulp een vorm van neokolonialisme?

Als een land wordt geteisterd door een natuurramp of een oorlog, dan wordt er hulp geboden. Het credo is helder: als er mensen in nood zijn, proberen noodhulporganisaties levens te redden. Er wordt daarbij gestreefd naar een gelijkwaardige relatie in het organiseren en realiseren van de hulp. Maar kan dat wel in een dergelijke, afhankelijke situatie?

Tijdens de vierde editie van Humanitaire Hangijzers verkennen Humanity House en KUNO dit gevoelige gesprek over koloniale denkpatronen in de humanitaire hulp. Zijn er koloniale denkpatronen die de organisatie van de humanitaire hulp sturen, waar uit zich dat in? Hoe kunnen we dat herkennen en hoe kunnen we dat bijsturen?

Over de sprekers

  • Kiza Magendane (foto) is keynote spreker. Hij is journalist en werkzaam bij ‘The Broker’, het kennisplatform voor internationale samenwerking. Hij is uitgenodigd om de noodhulp sector onder de loep te nemen en te bekijken in hoeverre koloniale denkstructuren hier nog aan de organisatie ten grondslag liggen.
  • Thea Hilhorst is hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw aan het International Institute of Social Studies van de Erasmus Universiteit. Zij is gespecialiseerd in de ontwikkeling van gebieden die getroffen zijn door rampen of conflicten en het principe van localisation; de vraag hoe hulpverlening bij noodsituaties zo georganiseerd kan worden dat er sprake is van een samenwerking, in plaats van het eenzijdig aansturen van hulp vanuit donorlanden.

Overige sprekers worden binnenkort bekendgemaakt.

Meer informatie over dit programma op de website. 

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons