HagueTalks in het Vredespaleis: Dialoog voor de vrede

- Vredespaleis

Albert Einstein zei ooit: “Vrede kan niet met geweld behouden worden, het kan enkel bereikt worden door begrip.” Maar hoe creeer je begrip in tijden van (gewelddadig) conflict en groeiende polarisatie? Tijdens deze speciale editie van HagueTalks, het openingsevenement van het Just Peace festival, gaan we hierover met elkaar in gesprek.

Leer aan de hand van inspirerende ontmoetingen, design en muziek de do’s and don’ts van het voeren van een goede dialoog. Hoor bijvoorbeeld van conflictonderhandelaar Fleur Ravensbergen hoe je dat nou precies doet: echt luisteren naar mensen met conflicterende of totaal andere opvattingen.

Ook leer je van jonge designers hoe je op nieuwe manieren kunt nadenken over vrede en vergroot je zo jouw empatisch vermogen. Met neuropsycholoog Mariska Kret duik je in de wereld van non-verbale communicatie en krijg je meer te horen over de evolutionaire context van vrede en oorlog en wat we daarin kunnen leren van apen. Daarnaast dans je met een onbekende tijdens de ‘blind dance’ op de muziek van The Hague Peace Orchestra en ervaar je de grensoverstijgende taal van muziek.

Voorafgaand aan deze HagueTalks is de ‘Market of Ideas’. Hier vind je de meest innovatieve ideeen van internationale organisaties die gevestigd zijn in de stad. Hoe dragen zij bij aan Vrede & Recht? Ook kan je op de Living Library in gesprek met een rechter, filmmaker, mensenrechtenverdediger, militair en boeddhist over de vaardigheden van de dialoog. Stel hen al je prangende vragen!

Over de sprekers

  • Fleur Ravensbergen is adjunct-directeur en medeoprichter van de Dialogue Advisory Group, een Nederlandse organisatie die onderhandelt bij conflictsituaties. In haar werk voert ze vredesgesprekken met leden van gewapende groeperingen om hun geweld te laten stoppen. Ze onderhandelt onder andere met groepen uit de Democratische Republiek van Congo en Irak.
  • Cognitief psycholoog Mariska Kret is onderzoeker bij Cognitieve Psychologie van de Universiteit Leiden. Ze onderzoekt hoe we via non-verbale ‘kanalen’ onze emoties uiten, hoe ze worden opgepikt en wat voor invloed die interacties hebben op het ontstaan van vertrouwen, samenwerking en competitie. Ze kijkt hiervoor naar veranderingen in het lichaam en het brein tijdens verschillende emoties. Dat doet ze niet alleen bij mensen. Ook chimpansees en bonobo’s komen aan bod.
  • Designer Dorota Gazy presenteert haar afstudeerproject Court Dance waarin dansers de rol van de rechtspraak, de dader en het slachtoffer verbeelden om zo inzicht te creeren in de dynamiek die plaatsvindt in een rechtbank. Deze dans wordt live uitgevoerd.
  • Designer Daan Wubben creeerde een nieuwe taal. Een taal waarmee we de abstracte aantallen over slachtoffers van geweld in de media weer invoelbaar kunnen maken. Het werk van deze en andere studenten is ook te bezichtigen in het Museon op 23 en 24 september in de tentoonstelling ‘Visualising Peace‘.
  • Dit programma is ook het startschot van het nieuwe initiatief ‘The Hague Orchestra for Peace’. Muzikanten uit diverse landen komen samen en spelen nieuwe composities, waarin verbinding centraal staat. Zij zien muziek als de perfecte taal voor vrede; het communiceert over grenzen heen, zowel collectief als individueel.

Locatie + Tickets

Deze editie van HagueTalks vindt plaats in het Vredespaleis. Tickets voor dit evenement zullen spoedig beschikbaar zijn. Houd de website in de gaten.

Over dit programma

Deze editie van HagueTalks vormt het openingsevenement van het jaarlijkse Just Peace festival dat dit jaar plaatsvindt van 21 tot 24 september. Met dit festival viert de stad Den Haag de Internationale VN-Dag van de Vrede. Dit programma komt tot stand door samenwerking tussen alle partners van het Just Peace festival en door financiele bijdragen van de Gemeente Den Haag en het Vfonds.

Over HagueTalks

HagueTalks is een interactieve debatserie waarin het denken rond vrede en recht centraal staat. Lees meer over HagueTalks.

Website Humanity House

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons