Hague Talks: Waar beginnen mensenrechten?

- Humanity House

Het is meer dan zeventig jaar geleden dat de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is aangenomen. Toch wordt van een groot deel van de wereldbevolking de rechten nog steeds onder druk gezet.

Ongelijkheid, discriminatie, de schending van de vrijheid van meningsuiting, godsdienstvrijheid en persvrijheid zijn hier enkele voorbeelden van. Er is nog veel werk aan de winkel om acceptatie en handhaving rondom mensenrechten te realiseren. Soms kunnen lokale acties het verschil maken. Maar, wat voor acties zijn dit dan precies? Hoe kan jij er voor zorgen dat mensenrechten zwaarder gaan wegen in het globale bewustzijn?

Tijdens dit programma, een dag voor de Internationale Mensenrechtendag (10 december), vertellen drie sprekers hoe zij een verschil hebben gemaakt. Laat je inspireren door hun bijzondere verhalen.

Over de sprekers

  • Friday Odeh is directeur van Accountability Lab Nigeria, een mentor voor de WEF Abuja Global Shapers en vrijwilliger bij de UN Youth Association of Nigeria. Hij focust zich op sociaal onrecht en de ontwikkeling van de jeugd- en de overheidssector. Accountability Lab is een innovatieve non-profit organisatie die verantwoordelijke politici en andere leiders in de samenleving ondersteunt door corruptie tegen te gaan en jongeren te betrekken bij het overheidsproces.
  • Nompendulo Mkatshwa is parlementslid bij de nationale vergadering van het African National Congress. Hiervoor leidde ze, als voorzitter van de studentenvertegenwoordigingsraad bij de Wits Universiteit, de #FeesMustFall beweging. Ze is nog steeds erg betrokken bij het beschermen van de rechten van gemarginaliseerde groepen en bij gender studies. Ook is ze niet-uitvoerend directeur van de Matthew Goniwe School of Leadership and Governance en de oprichter van de Yenza foundation.
  • Samiha Saman is mensenrechtenactivist bij ODHIKAR, een mensenrechtenorganisatie in Bangladesh die zich focust op gedwongen verdwijningen. Ze heeft ook gewerkt voor de FIDH – International Federation for Human Rights, waar ze bekend is geworden met de rechtstaat en de rol van mensenrechten hierin. Ze zal binnenkort afstuderen en behaalt dan haar masterdiploma in ontwikkelingsstudies.

Dit event wordt mede georganiseerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, RVO en Humanity House.

Reserveren voor dit event is verplicht in verband met een beperkt aantal plaatsen.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons