Gevlucht en verdwenen: Het onzichtbare lot van minderjarige asielzoekers

- Humanity House

In 2016 berichtte Europol dat er 10.000 kinderen spoorloos verdwenen zijn tijdens hun vlucht door Europa. Ook vanuit de beschermde opvang in Nederland verdwijnen alleenstaande minderjarige asielzoekers. Journalisten van de projecten ‘Lost in Europe’ en ‘Shadow Game’ hebben het als taak op zich genomen om uit te zoeken waar deze kinderen blijven. We gaan met hen in gesprek over het onzichtbare lot van kinderen op de vlucht. Hoe kan het dat minderjarige migranten verdwijnen en hoe kunnen we dit voorkomen?

Nadat Europol in 2016 berichtte over de 10.000 vermiste kinderen, werd al snel duidelijk dat niemand precies weet waar zij terecht komen, en dat dit getal alleen een grove schatting is. Gevreesd wordt dat veel van de vermiste kinderen in handen belanden van criminele netwerken en mensenhandelaars die de minderjarigen misbruiken als sekswerker of slaaf.

Door bedreigingen en geldschulden, maar ook door wantrouwen tegenover autoriteiten, gaan ze met deze handelaars in zee. Ook hun kwetsbaarheid speelt hierin een rol. Wat kan er in het Europees en Nederlands asielbeleid veranderen om dit te voorkomen?

We praten met journalisten Sanne Terlingen (Lost in Europe) en Els van Driel (Shadow Game) over hun projecten en wat zij tot nu toe ontdekt, gezien en gehoord hebben over het onzichtbare lot van deze kinderen.

Over de sprekers

  • Sanne Terlingen is een prijswinnende onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in kindersekstoerisme en Eritrea.  Momenteel werkt zij voor Argos.
  • Els van Driel is een journalist en regisseur. Ze richt zich in haar werk vooral op kinderrechten en het Europees en Nederlands asielbeleid. Eerdere projecten van haar waren onder andere ‘De Asielzoekmachine’ over het Nederlandse asielbeleid en ‘De Deal’ over de Europese migratie-afspraken met Turkije.
  • Moderator is Sabine de Jong, kinderrechtendeskundige bij UNICEF Nederland.

Over de projecten

  • Voor ‘Lost in Europe’ werken ongeveer veertig Europese journalisten samen om uit te zoeken hoe het kan dat de minderjarige migranten verdwijnen. Het onderzoek van Sanne Terlingen kreeg in Nederland veel aandacht, vooral na haar bevindingen over de verdwijning van Vietnamese minderjarigen uit de beschermde opvang. Volgens haar onderzoek werden deze jongeren slachtoffer van mensenhandel. Na de reportage vroeg de gehele Tweede Kamer om een onderzoek, wat toenmalig staatssecretaris Mark Harbers vervolgens ook aankondigde. De reportages zijn te horen bij het onderzoeksjournalistieke radioprogramma Argos.
  • Shadow Game is een multimedia project van fotografen en documentairemakers Eefje Blankevoort, Els van Driel en Cigdem Yuksel.  Voor de documentaire, die in 2020 uitkomt, volgen ze tieners op de vlucht in Europa. Niet alleen deze levensgevaarlijke reis, die de kinderen zelf ‘The Game’ noemen staat centraal, maar ook hun ontwikkeling en zoektocht van kind naar volwassenheid. Hoe ontwikkelt een kind zich onder zulke extreme omstandigheden tot jongvolwassene? En hoe vormt je identiteit zich als je elke dag moet zien te overleven? 

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons