Jonge denkers brengen experts bijeen om biodiversiteitsverlies aan te pakken

-

De urgentie van biodiversiteitsverlies kunnen we niet langer ontkennen. Daarom brengt de Nationale DenkTank 2022 op 5 oktober in Haarlem 150 experts en professionals uit het hele land bij elkaar om samen met hen de schouders onder dit probleem te zetten. Op basis van dit Expertforum ontwikkelen de DenkTankers de oplossingen die ze in december presenteren.

Experts uit het veld en onafhankelijke denkers bundelen krachten

Veel mensen zijn crisismoe, maar de twintig DenkTankers zitten nog vol energie. Ze delen hun enthousiasme met de experts uit het veld. Dit gebeurt op 5 oktober tijdens het Expertforum in Haarlem. Dit Expertforum levert ideeën en inspiratie voor de oplossingen die de DenkTank in december presenteert. Naast experts, wetenschappers, professionals uit de bouw, landbouw en creatieve sector doen de themapartners van de Nationale DenkTank 2022 mee. Dit zijn twee ministeries (I&W en LNV), de provincies Gelderland, Flevoland en Overijssel, en BAM Nederland en supermarktketen Lidl. Zo brengen ze denk- en doekracht bij elkaar.

Veel mensen zijn crisismoe, maar de twintig DenkTankers zitten nog vol energie. Ze delen hun enthousiasme met de experts uit het veld.

Zonder biodiversiteit geen bloeiend Nederland

Vorige week lanceerden 64 organisaties de campagne #nietzondernatuur, waar inmiddels nóg 22 organisaties zich bij hebben aangesloten. Hun boodschap is simpel: het herstel van biodiversiteit is urgenter dan ooit. Van de originele soorten planten en dieren in Nederland is nog slechts 15% over. En we zijn allemaal afhankelijk van wat de natuur ons biedt. Of het nu gaat om schone lucht en schoon drinkwater, voedselproductie of ontspanning in het groen. “Natuurwetten luisteren niet naar lobbyisten. Er staan niet alleen een miljoen soorten op uitsterven. Gaan we zo door, dan is de mens zelf een bedreigde diersoort,” aldus Michel Scholte van True Price en Impact Institute.

De oplossingen zijn er, de Nationale DenkTank brengt ze binnen bereik

Waarom hebben we de biodiversiteitscrisis nog niet opgelost? Oplossingen en doelstellingen, op korte en lange termijn, zijn er namelijk al. Denk hierbij aan het Deltaplan Biodiversiteit uit 2018 of natuurambitie Nederland Natuurpositief uit 2019. De Nationale DenkTank wil ervoor zorgen dat deze plannen een vlucht kunnen nemen. Een eerste stap is het Expertforum, waar zowel ideeën als verschillende spelers elkaar ontmoeten. Pauline Peek, deelnemer aan de Nationale DenkTank 2022: “We zijn een multidisciplinair team, wat betekent dat we van verschillende studieachtergronden komen. Maar om écht alle kennis te verzamelen, hebben we praktijkervaring nodig. Daarom gaan we in gesprek met mensen uit alle sectoren.” De groep jonge en onafhankelijke denkers staat klaar om na het forum direct aan de slag te gaan met de geleverde input.

Wil je meedoen aan dit event? Hier vind je meer informatie en het aanmeldformulier.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons