Erop of eronder voor het klimaat

-
Erop of eronder voor het klimaat! Op 16 mei stemt de Europese Milieucommissie over de herzieining van het EU ETS. In aanloop naar de doorslaggevende stemming organiseert WISE op 10 mei een debat met Europarlementariers over dit cruciale onderwerp.

Op 14 juli 2021 lanceerde de Europese Commissie het Fit-for-55 pakket, met daarin een uitgebreide set voorstellen om de Europese klimaatdoelen van 2030 te halen. Een belangrijk onderdeel vormt het Europese Emissiehandelssysteem (ETS). De EU stelt voor deze grondig te herzien zodat de CO2-uitstoot van de grootste vervuilende bedrijven omlaag gaat. In 2030 moeten zijn dit hebben verminderd met 55% en in 2050 gaat het naar netto nul.

Op 16 mei 2022 zullen de leden van de ENVI commissie (Environment, Public Health and Food Safety) stemmen over de herziening van het EU ETS. Deze stemming is cruciaal voor de toekomst van het ETS, omdat Europese parlementariërs doorgaans de voorstellen van hun collega’s in de milieucommissie volgen. In juni stemt het Europees Parlement over de herziening.

De herziening van het EU ETS is dé kans voor om het EU ETS eindelijk te verbeteren en de klimaatambities te verhogen. Met deze stemming in het vooruitzicht, zullen Europarlementariërs op 10 mei in debat gaan over het ETS. Wat kan er beter? Welke voorstellen moeten echt geschrapt worden? Hoe kan de klimaatambitie omhoog? Wat is de toekomst van gratis rechten en hoe kunnen we de inkomsten van het ETS beter besteden?

Benieuwd wat de parlementariërs te zeggen hebben? Of wil je ook laten weten wat jij vindt!? Neem dan deel aan ons debat op 10 mei!

Agenda

Keynote Speech van Dr. Felix Matthes, Öko Institute

Paneldiscussie met Europarlementariërs Jytte Guteland en Michael Bloss, Directeur van Carbon Market Watch Sabine Frank, en voormalig Directeur CAN Europe Wendel Trio

Moderator: Talitha Muusse

 

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons