Emacipating History #4 – LHBTQI+ van kleur: toen en nu

- Pakhuis de Zwijger

Deze editie van Emancipating History staat in het teken van de Maand van de LHBTQI+ Geschiedenis. In de jaren 60, 70 en 80 kwamen nieuwe migratiestromen naar Nederland waaronder de Surinamers, Antillianen, Turken en Marokkanen. Op welke manier organiseerden de LHBTQI+ groepen binnen die gemeenschappen zich, aangezien ze bijvoorbeeld om moesten gaan met discriminatie vanwege hun culturele achtergrond én seksuele oriëntatie? We luisteren naar verhalen van verschillende grassroots organisaties en emancipatiebewegingen van LHBTQI+ gemeenschappen van kleur en hun maatschappelijke visies.

Met in dit programma:
Twie Tjoa – Voormalig voorzitter van Platform voor zwarte,- migranten- en vluchtelingvrouwen in Nederland
Tieneke Sumter – Voorzitter Survibes, bestuurslid PlanetRomeo Foundation en activist
Glenn Helberg – Psychiater, Chairman of Board of Rethink, lid Raad van Advies College voor de Rechten van de Mens
Wigbertson Julian Isenia – PHD kandidaat bij Amsterdam School for Cultural Analysis en medeoprichter Black Queer & Trans resistance NL
Dino Suhonic – Executive Director Maruf Foundation
Met als moderator:
Naomie Pieter – Black Queer & Trans Resistance Netherlands en Kick Out Zwarte Piet
Achtergrond programma: 
Februari is de Maand van LHBTQI+ Geschiedenis; de reden voor een samenwerking tussen IHLIA LGBT Heritage, Pakhuis de Zwijger en Black Queer & Trans Resistance Netherlands om te kijken naar de geschiedenis van zelforganisaties en bewegingen van LHBTQI+ gemeenschappen van kleur. Tevens is het programma georganiseerd in het kader van de Emancipating History reeks van Pakhuis de Zwijger waarbij we breder kijken naar de minder gehoorde emancipatiebewegingen in Nederland.
Over Emancipating History:
Momenteel nemen anti-racisme, dekoloniale en feministische geluiden toe. Maar hoe kunnen we de problemen en uitdagingen van vandaag begrijpen zonder de geschiedenis te kennen en te emanciperen? In de reeks ‘Emancipating History’ maken we ruimte voor kritische, onderbelichte en vaak verzwegen geschiedenissen. De reeks onderzoekt deze verhalen samen met diverse communities, activisten, initiatieven, onderzoekers en organisaties. Ons doel is om zo tot solidariteit, verbindingen en beter historisch begrip van hedendaagse vormen van ongelijkheid, uitsluiting en neo-kolonialisme te komen.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons