Locatie: Humanity House

The Judge biedt een zeldzaam inzicht in de shariawetgeving. De Palestijnse Kholoud Al-Faqih is de eerste vrouwelijke shariarechter in het Midden-Oosten. We volgen haar dagelijkse leven, haar werk en haar indrukwekkende strijd voor vrouwenrechten.

Kholoud Al-Faqih is nog een jonge advocaat als ze in de rechtbank in Ramallah naar de voorzitter stapt en aankondigt dat ze rechter wil worden. Ze wordt uitgelachen door hem. Maar slechts een paar jaar later is Kholoud de eerste vrouwelijke rechter die wordt benoemd tot lid van de shariarechtbanken (islamitische wet) in het Midden-Oosten.

The Judge schetst een uniek portret van rechter Kholoud: haar dappere reis als advocaat, haar onvermoeibare strijd voor gerechtigheid voor vrouwen en haar bezoek aan cliënten, vrienden en familie. Met ongeëvenaarde toegang tot de rechtbank toont de documentaire een juridisch drama, met een zeldzaam inzicht in de islamitische wet en genderrechtvaardigheid. De film belicht enkele universele conflicten in het huiselijke leven van Palestina – voogdij over kinderen, echtscheiding en misbruik – en biedt een onverbloemde kijk op het leven voor vrouwen onder de sharia.

NAGESPREK

Na afloop praten we na met Nadia Sonneveld, redacteur van het boek‘Women Judges in the Muslim World: A Comparative Study of Discourse and Practice’. Ze is senior onderzoeker ‘gender en recht in de islamitische wereld’ aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Wat vonden anderen?

Volgens Point of View is de film niet alleen uniek, verfrissend en onmiskenbaar educatief, maar biedt het vooral een eerbetoon aan dappere, intelligente en inspirerende vrouwen zoals Faqih. Haar hardvochtige toewijding en menselijkheid zullen bijdragen aan een meer inclusieve toekomst. Ook de Groene Amsterdammer schreef een lovend artikel over de documentaire.

Over dit programma

We beginnen het nieuwe seizoen met twee prachtige documentaires van IDFA 2017. Deze hele zondagmiddag kun je je terugtrekken in het Humanity House en je laten ontroeren en verrassen door ‘The Distant Barking of Dogs’, over de oorlog in Oost-Oekraïne gezien door de ogen van de 10-jarige Oleg en ‘The Judge‘, over de eerste vrouwelijke Sharia rechter in het Midden-Oosten. Na afloop van beide films praten we na met interessante sprekers.

Wil je beide films zien? Koop dan een passe-partout!

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook evenement.