Docu: Daddy and the Warlord – met Clarice Gargard

- Pakhuis de Zwijger

© Still uit ‘Daddy and the Warlord’, De Familie.

‘Daddy and the Warlord’, een film van Shamira Raphaëla en Clarice Gargard, is een zoektocht naar het ware gezicht van het idool van Clarice, haar vader. Hij onderhield nauwe banden met de Liberiaanse oorlogsmisdadiger Charles Taylor. Is haar vader wel de held die Clarice altijd dacht dat hij was?

Q&A met:

  • Clarice Gargard: Journalist en columnist AT5, BNNVARA en NRC
  • Shamira Raphaëla: Regisseur

Over de film

‘Daddy and the Warlord’ is een film van Shamira Raphaëla en Clarice Gargard over de zoektocht van Clarice naar wie haar vader echt is. Voor Clarice was haar vader altijd een held, een idealist, maar waarom werkte hij dan voor drie corrupte regeringsleiders, waaronder oorlogsmisdadiger Charles Taylor? Wilde hij als patriot zijn land dienen of ging het meer om geld, status en macht? Het is een verhaal over goed en kwaad, opstand en vervagende morele waarden in tijden van oorlog. Naarmate het verhaal zich ontrafelt, is het maar de vraag of Clarice de waarheid wel echt wil weten.

Over de makers

Regisseur Shamira Raphaëla reisde met Clarice naar Liberia om de zoektocht vast te leggen. Het blootleggen van familiestructuren is een terugkomend thema in haar werk: haar geprezen debuutdocumentaire ‘Deal With It’ (2014) vertelt het persoonlijke familieverhaal van haar (voormalig) drugsverslaafde en dealende vader en broer.

Journalist en columnist Clarice Gargard heeft onder anderen voor BNNVARA, AT5, Vice, de Correspondent, NRC en Vogue gewerkt. Sinds kort is zij ook de Nederlandse VN-vrouwenvertegenwoordiger en grondlegger van het feministische blad ‘Lilith’. In 2019 komt haar boek ‘Drakendochter’ uit over haar familiegeschiedenis en de Liberiaanse burgeroorlogen.

 

 

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons