Vaar mee op een wel heel bijzondere cruise… De Kolencruise! Meer dan een derde van de stroom in Nederland wordt nog steeds opgewekt met kolen, en dat is goed te zien vanuit onze kolencruise: bergen kolen liggen verscholen in de Amsterdamse haven, en de kolen gestookte energiecentrale Hemweg spuwt rook.

Al varend op het IJ en door de haven van Amsterdam, zul je met eigen ogen en oren ontdekken hoe de stroom die uit ons stopcontact komt niet alleen het klimaat bedreigt, maar ook hoe mens en milieu iedere dag geraakt wordt door de verwoestende kolenmijnbouw in landen als Colombia en Zuid Afrika.

Middels getuigenissen, verhalen en interactieve sessies zul je meer leren en inspiratie opdoen over hoe we in Nederland en internationaal in verzet komen tegen deze verwoestende industrie. Acties van burgers tegen kolen en voor duurzame energie kennen vele innovatieve vormen: van petities tot crowdfunding om een energiecentrale te sluiten, van het al dansend en zingend oproepen tot respect voor de mensenrechten tot het aanspannen van een rechtzaak tegen de staat.

Al varend laten we deze nitiatieven samen komen, om de slagkracht van de beweging die zich sterk maakt voor een groene én eerlijke energierevolutie te vergroten. Doe je mee? Vaar mee en be inspired!

Wat: Eerste Amsterdamse Kolencruise langs verborgen steenkoolactiviteiten
Wanneer: Vrijdag 3 november, start 14:00
Opstapplaats: De Ruyterkade 14 (Pier 14), achter Amsterdam CS
Prijs: Reserveren kost 7,50 euro, reserveren via http://bit.ly/kolencruise

Krista Arriens van RamBam modereert de middag. Sprekers o.a. Jasper Groen (GroenLinks 020), Eva Rovers (filosoof), Lorraine Kakaza (omwonende kolenmijnen in Zuid-Afrika), Sven Jense (Fossievrij), Vandebron (duurzaam energieproducent).

Kom op tijd, de boot vaart om 14:05 weg van Pier 14 achter het CS Amsterdam. We varen langs unieke plekken in de Amsterdamse Haven en het IJ. Drinken op de boot is verzorgd. Om 17:00 meren we weer aan bij Pier 14.

Wij hebben er veel zin in! Hoop dat jij ook meevaart op deze bijzondere cruise. Zeebenen of niet 😉