Op 19 maart 2016 sloot de EU een vluchtelingdeal met Turkije om de toestroom van vluchtelingen (migranten) te beperken met behulp van opvang in de regio. Hoe is het nu, ruim een jaar verder?

Documentaire De Deal (NL 2017), biedt een rauwe, eerlijke en actuele blik op de uitwerking van de EU-Turkije deal, die als blauwdruk dient voor nieuwe afspraken met landen in Noord-Afrika.

Inwoners van Lesbos, hulpverleners en vrijwilligers vertellen in eigen woorden hoe opvangkampen door de nieuwe maatregelen langzaam aftakelen en veranderen in gevangenissen. Daarbij volgt de docu de Syriër Qudmany die in de film letterlijk een strijd tegen de dood voert om zijn vader in Duitsland te bereiken voordat deze sterft.

De makers reizen bovendien mee met Gerald Knaus, hoofd van denktank ESI (European Stability Initiative) en ‘architect’ van de deal. Hij wordt verguisd door zowel extreemrechts als mensenrechtenorganisaties, maar ook bewonderd om zijn intellectuele moed. Onvermoeibaar koerst Knaus door Europa om te pleiten voor een beter Europees asielbeleid, waarbij mededogen gecombineerd wordt met realistische oplossingen.

Bijzonder aan deze première is dat er aansluitend een debat wordt gevoerd met verantwoordelijke politici waarbij Gerald Knaus zelf aanwezig is. De directeur van VluchtelingenWerk neemt eveneens plaats in de zaal en heeft zelf een aantal vragen voorbereid.

Dichter op de politiek dan dit komt het niet. Dit is de kans om je eigen vragen rechtstreeks aan de politici te stellen over de uitwerking van het Europese asielbeleid.