Deze twee romans lijken niets met elkaar te maken te hebben. Mutsaers roman lijkt een ontroerend en bij vlagen hilarisch autobiografisch verhaal over een overleden broer en het excentrieke gezin waarin verteller en broer opgroeiden. De uitzending van DWDD en het interview in de Volkskrant namen dat autobiografische veel te letterlijk, dat leidde tot een enorme verwarring. Hoe ontstond die verwarring nu precies? Wat is de verhouding van een schrijver tot zijn boek?

Diezelfde vraag kun je stellen – alleen dan op een totaal andere manier – bij De Nix, het debuut van de Amerikaanse Nathan Hill. Hier geen doorlopende vertelling met flashbacks, maar een interessant web aan personages dat zich dichter ineen spint rond Samuel die als kind door zijn moeder werd verlaten. Als de moeder twintig jaar later weer opduikt in zijn leven, moet hij bedenken wat hij wil. Ook hier dus een ongebruikelijke familiegeschiedenis. In De Nix zit verborgen in een enorme constructie van verhalen, absurd, spannend, meeslepend en ontroerend, nog een ander verhaal.

Over de verhouding van de schrijver tot zijn boek, en wat een boek meer vertelt dan alleen het verhaal: daarover gaat het deze keer. Het helpt als je een van de boeken hebt gelezen maar noodzakelijk is het niet. Lidewijde Paris leest voor, laat zien, bevraagt en iedereen kan mee doen.

Voor meer informatie en kaarten, klik hier.