Blijf geloven. Documentaire over Dalits in India

- Humanity House

De documentaire ‘Blijf geloven’ vertelt het bijzondere verhaal van wereldverbeteraar Frans Baartmans, die in 1979 als missionaris naar India vertrok. Hij kwam terecht in de sloppenwijk Nagwa in Varanasi waar hij uiteindelijk meer dan 35 jaar in een hutje leefde, midden tussen de Dalits. Dalits, beter bekend als de onaanraakbaren, zijn de meest gediscrimineerde mensen ter wereld.

Dalits worden vanaf hun geboorte al buitengesloten en leven in extreme armoede. Volgens de wet heeft deze bevolkingsgroep dezelfde rechten als elke andere inwoner van India, maar in de praktijk is het tegenovergestelde waar. Frans streed dagelijks met de inwoners voor gelijkwaardigheid en erkenning. De film brengt de problemen rondom de Dalits en het werk van Mensen met een Missie onder de aandacht.

Wat bezielde Frans om bijna 40 jaar geleden naar India te vertrekken om een leven in armoede te lijden, te midden van mensen die dagelijks gediscrimineerd en uitgebuit worden? Is de situatie van Dalits in India dermate uitzichtloos dat strijden voor hun rechten nutteloos is? En hoe houd je moed in zo’n situatie? Na de film spreken we hierover samen met het publiek, met hoofdpersoon Frans Baartmans en documentairemaker Wouter de Kuijper. Ook vertellen enkele ‘reporters’ van Mensen met een Missie over hun reis naar India in februari en hoe zij de Dalit-problematiek hebben ervaren.

Praat mee en blijf op de hoogte via het Facebook-evenement.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons