Club Classique: van elitair tot populair

De Rode Hoed

In samenwerking met Fleur Roos Rosa de Carvalho (conservator prenten Van Goghmuseum) gaan wij aan de hand van historische Parijse schilderijen en prenten op zoek naar de verbanden tussen elitaire en populaire klassieke muziek.

Dit voorjaar presenteerde het Van Goghmuseum een tentoonstelling over Parijse prenten rond 1900. De tentoonstelling liet “elitaire” prenten zien die voorbehouden waren aan mondaine kunstkringen. Maar ook werden “populaire” prenten voor de massa tentoongesteld, prenten waar de straten in Parijs toentertijd mee volhingen. Conservator prenten Fleur Roos Rosa de Carvalho heeft vijf jaar studie gedaan naar de Parijse prentbeweging. Een jaar lang werkte zij aan de samenstelling van de tentoonstelling en schreef er een rijk geïllustreerde catalogus over.

In de klassieke muziek voltrok zich rond het fin de siecle een vergelijkbare ontwikkeling: van elitair tot populair. Op deze avond wordt het verband tussen deze twee werelden gelegd. Afbeeldingen van schilderijen en prenten worden gekoppeld aan bijpassende kamermuziekwerken.

De prentenserie Instrument de Musique van Felix Vallotton roept direct muzikale associaties op en populaire affiches van Steinlen worden bij voorbeeld gecombineerd met liederen van Poulenc. Ook muziek van Wagner, die in het fin de siecle uitgroeide tot een ware cultfiguur, mag niet ontbreken in het programma. De kunstwerken worden zowel getoond op het scherm als op verschillende plekken in de zaal, waar muzieklessenaars komen te staan met daarop afbeeldingen van de prenten.

Fleur Roos Rosa de Carvalho – Presentatie

Musici:
Lestari Scholtes – Piano
Myrthe Helder & Natasa Grujic – Viool
Judith van Wanroij – Sopraan
Leonard Besseling – Cello

***Muzikaal dinerbuffet***
Om 18.30 uur kunt u voorafgaand aan Club Classique dineren op de balkons van de Rode Hoed. Begeleid door de muzikanten van Club Classique genieten van een heerlijk buffet inclusief Club Classique’s eigen wijnen.

Op tafel:

Broodjes en bruschetta’s tapenades

Buffet:

Antipasti; gegrilde courgette, aubergine, zontomaatjes, gemarineerd in olijfolie, knoflook en balsamico
Salade van tri colore-tomaten met Bocconcini en basilicum
Orzosalade met groene kruiden, tomaat, komkommer en een balsamicodressing

Kalfsgehaktballetjes met citroen rasp, kruiden en tomatensaus
Brasato al Barolo, rundvlees gestoofd in rode wijn
Ravioli van zachte ricotta met salieboter veldsla en Vache rosse Parmeggiano
Pasta agliolio, met peterselie en knoflook

De koffie:
Koffie en thee met kleine verassing

Toegang:
EU12,50 (toegangskaart),

EU7,50 (tot 30 jaar),

EU34,95 (dinerbuffet + toegangskaart)

Klik hier voor meer informatie.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons