Bloeiklas over het Leven – Waarom willen we steeds iets nieuws?

- De Nieuwe Liefde

Ben jij al uitgekeken op je iPhone 7? Op je date, huis of werk? Waarom zijn we zo snel verveeld en afgeleid? Altijd op zoek naar iets nieuws?

Socioloog Zygmunt Bauman noemt de moderne mens een toerist: we komen aan, vermaken ons, consumeren en vliegen weer weg – zonder echt verbinding aan te gaan. Volgens Bauman leven we in een vloeibare moderniteit, met een fragmentarisch karakter: ons werk bestaat steeds vaker uit korte projecten, romantische liefdesverbanden worden net zo makkelijk aangegaan als beëindigd en de wereld vereist dat we flexibel zijn. Ons leven is er op ingericht om snel van strategie of loyaliteit te veranderen.

Wat doet het met ons, als alles inwisselbaar is? Het maakt vrijer en verrijkt ons met nieuwe ervaringen, maar maakt ook angstiger en eenzamer. Wat hebben we als ‘vloeibaar’ mens nodig, om een waardevol leven te leiden? Vanavond verkennen we de voor- en nadelen van twee populaire mensbeelden: de wijze grijsaard die tevreden op zijn vaste bankje zit en de levenslustige reiziger met kennissen overal. Hoe voorkom je een dolende toerist of een wereldvreemde eigenheimer?

Dit is een Bloeiklas van De Kwekerij: een persoonlijke en ontregelende broedplaats met groepen van maximaal 20 personen. We gaan op zoek naar ideeën of mensen die jou uitdagen. Met hulp van filosofische, sociologische, psychologische en religieuze bronnen.

Voor tickets en meer informatie, klik hier.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons