Afrikadag 2023

-

Op zaterdag 18 november vindt de Afrikadag 2023 plaats in Pakhuis de Zwijger. Het thema van dit jaar is climate justice. De Afrikadag is al ruim 25 jaar hét evenement dat Afrika naar Nederland haalt. Met zo’n 1000 bezoekers, sprekers, vrijwilligers en 40 partnerorganisaties is dit het grootste publieksevenement over Afrika en internationale samenwerking in Nederland. De dag bestaat uit workshops, lezingen, gesprekken, films, en muziek. Met het evenement willen wij Afrikaanse stemmen een podium bieden en burgers, politici en NGO’s in gesprek brengen over een nieuwe samenwerking tussen Afrika en Europa op basis van gelijkwaardigheid.

Overal ter wereld worstelen mensen met de gevolgen van klimaatverandering, waarschijnlijk de grootste uitdaging waar we vandaag voor staan. Maar de last van de gevolgen is onrechtvaardig verdeeld. Op geen continent is de uitdaging zo groot als in Afrika. Droogte en overstromingen nemen toe, met slechte oogsten en ontheemde gemeenschappen tot gevolg. En dat terwijl Afrikaanse landen de minste verantwoordelijkheid dragen voor klimaatverandering. Bovendien komt de klimaatcrisis het hardst aan bij mensen in Afrika die nu al het meest kwetsbaar zijn – zoals mensen in armoede, vrouwen, jongeren, indigenous peoples en LGBTQIA+ mensen.

Een brede ‘climate justice’ beweging in Afrika eist actie voor rechtvaardig klimaatbeleid. Hoe kunnen wij in Europa en Nederland onze verantwoordelijkheid nemen en luisteren naar deze oproep? Hoe maken we eerlijker beleid dat aansluit bij wat zij nodig hebben? En terwijl actie moet worden ondernomen, vinden mensen in Afrika nu al creatieve manieren om zichzelf, hun gemeenschappen en het milieu te beschermen. Wat kunnen wij in Europa en Nederland van hen leren?

Op zaterdag 18 november 2023 laten we je in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam deze kant van Afrika zien. De uitdagingen, maar ook de ontwikkelingen. We bieden je een plek waar je je kunt onderdompelen in Afrikaanse cultuur, muziek, films en eten. Samen met activisten, politici en experts uit Afrika en Europa gaan we via workshops en debatten in gesprek over een nieuwe samenwerking. Op basis van gelijkwaardigheid en klimaatrechtvaardigheid.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons