1001 vrouwen in de Rode Hoed #2

De Rode Hoed

Laat je op deze fundraisingparty verrassen door beroemde, beruchte en opmerkelijke vrouwen uit de geschiedenis van Nederland. Adopteer ter plekke een vrouw en maak het tweede boek 1001 Vrouwen in de 20e eeuwvan Els Kloek mogelijk.

Dola de Jong, Ageeth Scherphuis, de Miljoenenjuffrouw, Johanna Westerdijk, Raden Adjen Kartini, Fiep Westendorp: zomaar wat namen van vrouwen uit het recente verleden van Nederland. Hun namen komen in de geschiedenisboeken nauwelijks voor. Dat geldt zelfs voor historische overzichten van de 20e eeuw – de eeuw van vrouwenemancipatie en -bevrijding.

Alle reden voor Els Kloek, historica en onderneemster in geschiedenis, om de levens van deze beroemde en onbekende vrouwen uit de 20e eeuw in kaart te willen brengen. 1001 Vrouwen in de 20ste eeuw verschijnt in 2018 en wordt een vervolgdeel op het monumentale naslagwerk dat zij in 2013 publiceerde: 1001 Vrouwen in de Nederlandse geschiedenis.

Vanavond richten bewonderaars van 1001 Vrouwen de schijnwerpers op hun favoriete vrouw(en). Ellen Neslo, onlangs gepromoveerd op het proefschrift ‘Een ongekende elite’ adopteert de Surinaamse Maria Vlier, muzikanten Evelien de Weger, Christel Meijer en Annemarie Maas brengen een ode aan drie Fiere Vrouwen en Nannie Wiegman, directeur van het Florence Nightingale Instituut, haalt de allereerste wijkverpleegster uit de vergetelheid. Jacques Kloters zingt de lof op Adele Bloemendaal en Marcel Worms en Ursula Schoch spelen de sonate van Johanna Bordewijk-Roepman.

De presentatie ligt in de kundige handen van Hadassah de Boer, die je meteen vertelt hoe je een vrouw adopteert en zo meehelpt 1001 Vrouwen in de 20e eeuw mogelijk te maken. Sneldichteres Dominique Engers sluit de avond af.

Met ook bijdragen van Hedy d’Ancona, Irma Boom, Martine Gosselink, Margo de Groot Coenen, Elly Kamp, Judikje Kiers en Eppo van Nispen.

Opbrengst van de kaartverkoop komt ten goede aan 1001 Vrouwen in de 20e eeuw.

Toegang: EU 15,- (Incl. EU 5,- crowdfunding)

Klik hier voor meer informatie

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons