Partnerbericht

Energiebedrijven, vergeet de slachtoffers van bloedkolen niet!

Begin juli riep PAX, ook via radiospots, de energiebedrijven op te stoppen met de inkoop van bloedkolen van de Colombiaanse mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco. Tot nu toe hebben de energiemaatschappijen geen gehoor gegeven aan de oproep van PAX en van duizenden Nederlandse consumenten. Ze wekken nog steeds energie op met bloedkolen uit Colombia.

Vind jij dat ook onacceptabel? Kom dan opnieuw in actie! Van 24 t/m 26 november gaan de directeuren van Nuon, Essent, E.ON, Electrabel en Delta samen met minister Ploumen op handelsreis naar Colombia. Het gezelschap brengt ook een bezoek aan de steenkoolmijn van Drummond en praat met slachtoffers en vakbonden. Stuur hen een kaartje met de dringende oproep om zich in te zetten voor de slachtoffers.

Bedreiging

In het afgelopen zomer gepubliceerde PAX-rapport The Dark Side of Coal verklaren daders en getuigen dat deze mijnbouwbedrijven de paramilitaire organisatie hebben gesteund die in de mijnbouwregio Cesar verantwoordelijk is voor ernstige mensenrechtenschendingen. Naar schatting 55.000 boeren zijn van hun land verjaagd, 3.100 mensen vermoord en ruim 240 verdwenen. De mijnbouwbedrijven ontkennen iedere betrokkenheid, maar ondertussen worden slachtoffers van deze mensenrechtenschendingen die voor hun rechten opkomen nog steeds bedreigd. Tot op de dag van vandaag profiteren de mijnbouwbedrijven én de afnemers bovendien van de mensenrechtenschendingen.

Steenkoolconvenant

Aanstaande maandag, 17 november,  presenteert minister Ploumen samen met de energiebedrijven  het zogeheten steenkoolconvenant waarin afspraken staan om de belangrijkste problemen in de steenkoolketen aan te pakken. De tienduizenden slachtoffers als gevolg van de grove mensenrechtenschendingen vormen één van de zwaarste en hardnekkigste problemen rondom de mijnen van Drummond en Prodeco. PAX verwacht dan ook dat genoegdoening voor de slachtoffers een prominent onderdeel van het convenant zal worden. De grove mensenrechtenschendingen en de verantwoordelijkheid van de mijnbouwbedrijven mogen niet onder het tapijt geschoven worden. Zonder genoegdoening voor misstanden uit het verleden, zal het huidige geweld tegen burgers immers door blijven gaan. Het steenkoolconvenant heeft dan ook pas waarde als de minister en de energiebedrijven zich inzetten voor genoegdoening.

Ga naar www.stopbloedkolen.nl , wens de directeuren van de energiebedrijven een goede reis en vertel ze vooral: vergeet de slachtoffers niet!