OneWorld presenteert:

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

De doorrekening van het PBL is gemaakt op verzoek van de Tweede Kamer (motie Klaver), die meer inzicht wilde krijgen in de effecten van het regeerakkoord op het gebied van klimaat en energie.

De conclusie van de analyse is extra wrang nu de VN vanochtend waarschuwde voor een explosieve stijging van de hoeveelheid broeikasgas in de lucht. Zo was “de toename van de hoeveelheid CO2 vorig jaar anderhalf keer zo groot als de gemiddelde stijging van de afgelopen tien jaar”, volgens de NOS. De laatste keer dat de atmosfeer zoveel broeikasgas bevatte, was 800.000 jaar geleden. De stijging van de hoeveelheid CO2 in de lucht is gevaarlijk; die gaat gepaard met temperatuurstijging, waardoor de kans op extreem weer toeneemt.

Milieuorganisatie Greenpeace verwacht daarom een herziening van de maatregelen door de kersverse minister van Economische Zaken en Klimaat. “De doorrekening van PBL tast de geloofwaardigheid van het pakket aan. Minister Wiebes moet met grote spoed aan het werk om samen met de collega’s die over vervoer, landbouw en de gebouwde omgeving gaan de gaten te dichten”, stelt campagneleider Joris Wijnhoven van Greenpeace.

Ten koste van zon en wind?

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is daarnaast bezorgd dat het regeerakkoord eerder tot afzwakking van de groei van duurzame energie zal leiden, in plaats van tot verdere groei. Dit komt doordat de grootschalige toepassing van CO2-afvang en -opslag (CCS) zo kostbaar is, dat de subsidiepot voor duurzame energie er grotendeels aan op gaat, stelt NRC. De NVDE stelt daarom voor om een aparte regeling te ontwikkelen voor CO2-opslag.

Politiek verslaggever voor BNR Jaap Jansen sust de gemoederen en geeft aan dat de analyse van het PBL niet moet worden gezien als een rapportcijfer, maar eerder als een tussenbalans. Er zijn nog mogelijkheden voor verandering.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
IMG-20170928-WA0001-04

Floyd Driehuijs

Jr. Redacteur PowerSwitch

Floyd Driehuijs (1990) schrijft vanuit een antropologische achtergrond. Extremisme, mannelijkheid, energietransitie, klimaat: zijn …
Profielpagina