Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

Uit nieuw onderzoek van het Indonesische Ministerie van Milieu en Bossen blijkt dat de orang-oetan op Sumatra en Borneo aan het uitsterven is. Het onderzoek telt het aantal apen per vierkante kilometer. Waren dat er in 2004 nog 45 tot 76 per honderd vierkante kilometer, nu is dat aantal geslonken tot 13 tot 47 apen per honderd vierkante kilometer. De voornaamste oorzaak is het verdwijnen van de leefomgeving door de aanleg van palmolieplantages.

In 2016 heeft de International Union for Conservation of Nature (IUCN) de Borneose orang-oetan op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten gezet. Dit was het directe gevolg van de verwoestende bosbranden in 2015, waarbij bossen en veengebieden opzettelijk in brand werden gestoken om plaats te maken voor palmolieplantages. Naar schatting verdwijnt tussen 1973 en 2025 – 83 procent van de orang-oetan populatie, wat het tot een ernstig bedreigde diersoort maakt.

Het onderzoek vond plaats in een gebied van 16 miljoen hectare. Daar leven nu zo’n 57.000 orang-oetans. Greenpeace is een petitie gestart om bedrijven en de Indonesische overheid op te roepen het leefgebied van de orang-oetan te beschermen.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)