Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

De luchtvervuiling neemt drastisch toe. De ernst ervan wordt door velen onderschat, maar het onderwerp krijgt steeds meer aandacht. Zo ook van The Guardian, die zegt dat er geen twijfel mogelijk is dat luchtvervuiling een wereldwijde crisis vormt. 

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaakt luchtvervuiling wereldwijd 6,5 miljoen vroegtijdige doden. De ene helft ontstaat door binnenshuis koken met rokerige brandstoffen en hangt samen met armoede. De andere helft van de doden komt door vervuiling van de buitenlucht, bijvoorbeeld door verkeer en industrie. Die laatste categorie is meer verspreid en lastiger op te lossen.

Gevolgen van vervuilde lucht

Ook in veel ontwikkelde, Europese steden is luchtvervuiling een groeiend probleem. Giftige lucht komt niet op een doodsakte te staan, maar verslechtert de gezondheid aanzienlijk. Verschillende onderzoeken brengen de gevarieerde en zorgwekkende gevolgen van vervuilde lucht in kaart, zoals hartaanvallen, beroertes, longziekten, psychische ziekten, diabetes, nierziekten en vervroegde ouderdomstekenen.

Een van de meest schokkende berichten is dat vervuilde lucht de long- en hersentonwikkeling van vele kinderen aantast: Bijna 90% van de kinderen woont op plaatsen waar de luchtkwaliteit buiten de limiet van WHO valt. Ook is buiten sporten in de grote steden van landen als China, Saudi-Arabië en India ongezond door de luchtvervuiling. In Polen is de luchtvervuiling in de steden tijdens de winter vaak erger dan in China. Te midden van deze trieste gevolgen wordt hoop gebracht door China, dat omwille van de volksgezondheid en klimaatsverandering de luchtkwaliteit op vele plaatsen verbeterde.

The Guardian stelt dat de strijd die steden voeren tegen luchtvervuiling eindelijk is begonnen en doet verslag via The air we breathe. Daar volg je deze week de wereldwijde zoektocht en ontwikkelingen.

Wil je weten hoe schoon de lucht is die wij inademen in Nederland? Lees hier het artikel over luchtvervuiling in Nederland.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
670

Rinske van Herwaarden is redactiestagiair bij OneWorld
Profielpagina