Liever één haring in de zee, dan twee pillen in een pot

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Steeds wordt ons door het Voedingscentrum verteld: we eten te weinig vis. Tegelijkertijd raken de zeeën leger en zou er met dit tempo van overbevissing in 2050 niets meer rondzwemmen in onze grote plassen. Guido Evers van Testa, ‘zeeheld’ en ontwikkelaar van plantaardige omega-3 capsules uit algenolie, vertelt over zijn missie om de oceanen te redden.

Jij wilt de visstand redden met algencapsules. Vertel.
“Testa verkoopt een vervanger van visoliecapsules. Zo’n vervanger is hard nodig omdat in één potje visoliecapsules wel 23 haringen gaan, voor twee capsules heb je een hele haring nodig, niet te geloven.  Elk jaar wordt er dertig miljard kilo aan vis gevangen voor visolie. Niet alleen haring: ook zalm, sardines, ansjovis, eigenlijk bijna alle bruikbare soorten. Dat lijkt me onacceptabel in een wereld waar 80 procent van de vissoorten overbevist zijn. Bovendien is de alg in een capsule stoppen veel logischer.”

Hoezo?
“Het draait in visolie allemaal om omega-3. Maar vissen kunnen net als mensen zelf geen omega-3 vetzuren aanmaken. Aan het begin van de voedselketen in de zee staan algen, vissen eten algen óf vissen die algen eten. En wij eten die vis weer.  Dit is erg omslachtig en dus halen wij de omega-3 vetzuren meteen uit de alg. Het probleem met visoliecapsules is niet alleen de overbevissing, maar ook dat de vissen in vervuild water zwemmen. Zo kunnen er giftige stoffen in de visoliecapsules terecht komen zoals dioxines, zware metalen en plastics. Testa is gemaakt van algenolie dat uit kweekalg wordt gehaald: geen vissen nodig en ook geen vervuiling uit de zee.”

Waarom zouden we überhaupt omega-3 capsules slikken?
“Omega-3 vetzuren zijn net als vitamines, essentiële voedingsstoffen die je lichaam niet zelf aanmaakt. Omega-3 vetzuren zijn goed voor de ontwikkeling van je ogen, je hersenen en je hart. Daarom slikken veel mensen het als voedingssupplement in de vorm van visoliecapsules. Bijna iedereen heeft moeite om de omega-3 vetzuren binnen te krijgen, maar er zijn bepaalde groepen die het extra goed kunnen gebruiken, zoals mensen met een verhoogde kans op hart-en vaatziekten, zwangere vrouwen of actieve kinderen.”

Van alg tot pil

 

De algen voor de omega-3 capsules van Testa worden geproduceerd in Azië en Noord-Amerika. Dit gebeurt door middel van fermentatie in grote tanks waarin de zuurgraad, temperatuur en beluchting kan worden geregeld. De alg groeit in een speciale kweekvloeistof waar voedingsstoffen, vitaminen en sporenelementen in zitten. Het produceren in tanks heeft ten opzichte van de buitenkweek als voordeel dat je weet dat er alleen maar alg in groeit en geen andere planten of dieren. Zodra de olie uit de alg wordt gehaald, gaat deze in een speciale softgel capsule. Vaak bevatten capsules van voedingssupplementen dierlijke gelatine, maar de Testa algenolie gaat in een hoesje van zeewier extract waardoor het hele pilletje plantaardig is.

Maar plantaardige omega-3 supplementen bestaan al. Waarom is Testa anders?
“Het grote verschil is dat wij algen gebruiken om de vetzuren uit te halen. Tot nu toe gebruiken andere plantaardige supplementen andere gewassen, waar niet dezelfde werkzame stoffen als visolie inzitten (EPA en DHA).” 

Er wordt wilde vis gevangen om kweekvis mee te voeden. Ik heb wel eens cijfers gelezen dat 50% van de visolie naar de zalmteelt gaat.

Die 30 miljard kilo vis die op dit moment gevangen wordt voor visolie, verdwijnen die allemaal in capsules? En is het waar dat er wilde vis wordt gevangen om kweekvis te voeden?
“Dat verdwijnt niet allemaal in capsules, maar wordt wel vermalen tot visolie. Die visolie wordt voor verschillende industrieën gebruikt, bijvoorbeeld voor visteelt, de kippenteelt, de varkensteelt. Er wordt alleen al 4,5 miljard kilo vis gevangen om tot visolie te vermalen voor kippenvoer. En nog veel meer voor vis in de visteelt, vooral voor zalm. Er wordt wilde vis gevangen om kweekvis mee te voeden. Ik heb wel eens cijfers gelezen dat 50% van de visolie naar de zalmteelt gaat.”

Wat is de grootste uitdaging waar jullie met Testa voor staan?
“We hebben echt een groot probleem in het feit dat mensen niet op de hoogte zijn van de gevolgen van hun eigen keuzes. Men weet gewoon niet dat als je visoliecapsules koopt, dat daar zóveel vis in zit.” 

Gaan jullie naast de plantaardige omega-3 capsules nog andere producten ontwikkelen om de oceanen te redden?
“We zijn inderdaad met verschillende onderzoeksprojecten bezig. We zijn een platform aan het oprichten dat‘Zeehelden’ heet. Met Zeehelden gaan we naast visolie vervangen, ook kijken of we betere kweekzalm kunnen ontwikkelen die veel minder vis eet. We gaan kijken hoe we het voer van de kweekzalm met andere producten zoals zeewier kunnen aanvullen. Daarnaast is plastic een heel groot probleem voor onze oceanen, denk aan de plastic soep. Ook dat komt in de vis terecht. We zijn aan het kijken naar een nieuw soort plastic dat beter afbreekbaar is. Dit willen we voor de potjes van de omega-3 capsules gaan gebruiken. We willen ook andere bedrijven motiveren om hun potjes te vervangen door afbreekbare plastic potjes. Het probleem van het huidige bio-plastic is dat het nog steeds slecht in water afbreekt. Alles wat we doen, moet gewoon goed zijn voor de oceaan. Dat is ons idee erachter. Mensen hoeven zich door onze producten niet drastisch anders te gaan gedragen, maar maken wel bewuste keuzes. Of je nou visolie slikt of algenolie, dat maakt op een gewoonte bijna niets uit.”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons