Geen plastic tassen meer voor Kenia

Sinds gisteren is de plastic tas in Kenia volledig in de ban. Goed voor het milieu, maar het heeft ook nadelen. Wat zijn mogelijke alternatieven?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Na Zuid-Afrika, Marokko, Rwanda en Eritrea volgt nu ook Kenia met een verbod op plastic tassen. De Keniaanse overheid presenteerde het verbod zes maanden geleden, waarna een proefperiode in gang werd gezet. Afgelopen zondag trad het verbod op het gebruik, de productie en import van plastic zakken in werking. Daarmee kiest het land voor haar volk en het milieu in plaats van voor economische belangen.

De straffen op het maken, verkopen of dragen van plastic tassen zijn niet misselijk. Kenianen die het verbod overtreden kunnen een boete van 38.000 dollar of gevangenisstraf riskeren. Onder de nieuwe regels moeten reizigers die het land in komen hun plastic zakken achterlaten op het vliegveld.

Als er geen strenge maatregelen worden genomen zal er naar schatting van het Ellen MacArthurFoundation in 2050 meer plastic dan vis in de zee te vinden zijn. Dit is niet alleen voor Kenia, maar voor de hele wereld problematisch.
Tegenstanders van het verbod beweren dat het afschaffen van plastic tassen zal leiden tot veel werklozen. Plasticfabrikanten schatten dit aantal op zo’n 80.000, stelt de BBC. Maar veel Kenianen zijn voor het verbod, dat begon als een respons op de roep van de Verenigde Naties via het Clean Seas Initiatiative om een ‘oorlog tegen plastic’ te voeren.

De vraag is echter wat de alternatieven voor de polyethylene zakken zijn. Plastic tassen uitdelen tegen een vergoeding is voor verkopers niet toegestaan. Kenianen zullen dus hun eigen tas moeten meenemen of een papieren zak moeten gebruiken. Hoe pakken inwoners van andere plastic-tassenvrije landen dit aan?

Rwanda

Rwanda verbood niet-afbreekbare plastic tassen in 2008, als maatregel tegen de structurele rioolverstoppingen en stilstaande wateren, die weer een perfect broeinest voor malariamuggen vormen. Papieren zakken zijn hier het alternatief, maar die blijken vaak weinig stevig te zijn en zijn wel drie keer duurder dan de plastic zakken.

Indonesië

Indonesië, samen met China de grootste plasticvervuiler ter wereld, heeft vorig jaar een ‘proefproject’ in gang gezet om de Indonesiërs te laten betalen voor een plastic tas. Om kosten te besparen bij het winkelen zijn sommige inwoners hun eigen dozen gaan meenemen.

Costa Rica

Ook Costa Rica is druk bezig een strategie te ontwikkelen om eenmalig gebruik van plastic op grote schaal te elimineren, bijvoorbeeld door de kunststof te vervangen door herbruikbaar materiaal. Lokale onderzoekers zijn aan het experimenteren met materiaal verkregen uit bananen, dat wel eens de nationale vervanger van plastic zou kunnen worden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons