Interview

Business activist: ‘Met veel moeite olie uit de grond willen halen, snap ik echt niet’

Remco Wilcke (35) is oprichter van de duurzame energieleverancier Vandebron. Met zijn onderneming wil hij de energiemarkt vernieuwen om de energietransitie versnellen. Ziet hij zichzelf als activist?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Interview – Steeds meer ondernemers starten een bedrijf uit maatschappelijke drijfveren. Ze stuiten op een misstand in de samenleving en willen die oplossen door een alternatief te bieden. Deze sector is in de afgelopen vijf jaar met zeventig procent gegroeid.

Welke idealen streeft u na, en hoe geeft u die vorm in uw bedrijf?

We hebben onszelf afhankelijk gemaakt van fossiele brandstoffen. Het principe dat je naar de andere kant van de planeet gaat om daar zwarte troep uit de grond te halen, waarmee een uiterst slecht renderend mechanisme kan worden aangedreven, vind ik zo raar. Het is hopeloos ouderwets, antiek gewoon.

Ik begrijp niet waarom we de energievoorziening niet eerder zuiniger, schoner en eerlijker hebben gemaakt. We wisten allang dat fossiele grondstoffen zouden opraken. Nu is er plotseling een enorme haast, een soort paniek. Terwijl Nederland maar een beetje blijft prutsen.

Wij zijn begonnen met Vandebron is om de transitie van fossiele energie naar duurzame energie te versnellen. Het is een marktplaats voor duurzame stroom waarmee onze community zichzelf kan voorzien van lokale, groene en eerlijke stroom.

Vandebron is een duurzame energieleverancier en werd in 2013 opgericht door Aart van Veller, Remco Wilcke, Matthijs Guichelaar en Michael Fraats. Hun kantoor is gevestigd in een historisch pand aan de Herengracht in Amsterdam, waar sinds mei jongstleden zonnepanelen op het dak liggen. Inmiddels hebben ze 100.000 klanten en werken er 100 mensen in vaste dienst. Inkomsten genereren ze uit het vastrecht. Dit is een soort abonnement dat elk huishouden bij een energiebedrijf afsluit, en waarvan de bedrijven zelf de hoogte bepalen. Gewoonlijk ligt dat bedrag tussen de vier en zestien euro. Vandebron rekent tien euro, maar verdient daarnaast – anders dan andere energiebedrijven – niets extra aan de handel in energie door marges in rekening te brengen.

Waar komt uw drang vandaan om bij te dragen aan de maatschappij?

Tijdens mijn studietijd in Delft heb ik met een technische blik naar de energiesector gekeken. Toen vond ik het al een gek en onlogisch systeem. Later ging ik me serieus zorgen maken. Het begon aan me te knagen toen ik op tv een interview met duurzaamheidspionier Marc Cornelissen zag. Hij vertelde wat er allemaal gaande was op de Noordpool. Zodra je weet wat de gevolgen van klimaatverandering zijn, kun je het niet langer negeren: grote droogte, migratiestromen, wateroverlast, overstromingen, noem maar op. Als we onze levensstijl niet snel veranderen, loopt het volgens mij erg fout af met de planeet. Wanneer je nu geen rekening houdt met de toekomst, maakt dat het leven straks zinloos. Mijn streven om de energiemarkt te veranderen, past daarin.

Daarom heb ik ook mijn eigen woning laten isoleren, een warmwaterpomp geïnstalleerd en zonnepanelen op het dak geplaatst. Ook het kantoorpand is onder handen genomen.

 

Wat betekent ‘activisme’ voor u?

Ik associeer mezelf niet met activisme: ik protesteer niet. Wij bieden een oplossing. Met een goed alternatief overtuigen we de consument in plaats van met een vingertje te wijzen naar grote energieleveranciers. In zekere zin schoppen we met Vandebron wel tegen de gevestigde orde aan. Want we geven ze een reden om na te denken over vernieuwing, net zoals Tesla dat doet. Misschien is dat wel het beste protest: iets maken dat beter is dan wat er al was.

We willen een positief geluid laten horen. In die zin was de crowdfundactie #Hemweg een breuk met ons beleid: we wilden de kolencentrale van Nuon kopen om die vervolgens te sluiten. Dat was geen marketingstunt, misschien eerder iets activistisch. Het was een uitgelezen moment om de kolencentrales in Nederland weer aan de kaak te stellen en duurzaamheid een grotere rol in de formatie te laten spelen. Het duurt veel te lang voordat we van fossiele brandstof afstappen.

Bovendien is die Hemwegcentrale zo vervuilend, dat ons werk met Vandebron gewoonweg verbleekt ten opzichte van de belachelijke grote hoeveelheid CO2 die ze daar uitstoten. Dus willen we echt impact hebben, dan moet die centrale dicht.

Waarom wilt u uw idealen nastreven via een onderneming?

Naar mijn idee kan ondernemen het middel zijn om de transitie naar duurzame economie te versnellen. Dan laat je zien dat duurzaamheid niet afhankelijk is van vrijwilligerswerk, ngo’s of stichtingen. Ook bedrijven hebben verantwoordelijkheid om verandering te brengen. Willen we de wereld redden, dan moeten we ook de economie veranderen.

Met een marktplaats voor groene energie scheppen we een economie voor onze communityleden zoals wij vinden dat die zou moeten zijn: lokaal, eerlijk en onmetelijk veel schoner. Zo kan iedereen op een ondernemende manier bezig zijn met duurzaamheid.

Vroeger konden boeren met zonnepanelen hun stroom alleen aan energiebedrijven terugleveren. Wij zorgen ervoor dat de consument direct van de producent kan kopen. De boer bepaalt zelf zijn prijs. Wat blijkt? Producenten verdienen nu 10 tot 20 procent meer met hun duurzame energie. Daaruit blijkt dat duurzame energie meer waard is, en dat maakt investeringen aantrekkelijker. Dus wij dragen eraan bij dat er meer duurzame energie geproduceerd kan worden. Dat verandert de markt.

Uiteindelijk willen we dat duurzame energie overal en altijd beschikbaar is, ook wanneer de zon niet schijnt of de wind niet waait. De volgende stap is daarom het opslaan van energie. Tot slot zijn we bezig met elektrisch rijden.

 

Denkt u dat je rijk kunt worden met idealistisch ondernemen?

Absoluut. Door onze hoge levensstandaard streven we niet langer naar welvaart. Dan krijg je een andere definitie van waarde: geld is een manier om waarde uit te wisselen en dat verandert ook de economie. Ondernemen gaat niet alleen over geld verdienen, maar vooral over waarde creëren. Naar mijn mening moet de overheid nadenken wat waarde is en hoe je dat creëert. Groene energie biedt namelijk enorme kansen voor de werkgelegenheid. Op dat vlak lopen we nu mijlenver achter.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons