The Nomads Bus Beeld: Louis Garnier

Bewust leven in een hostel op wielen

Ken je die knalgele schoolbussen uit Amerika? Valerie Cook en Tim Boffe haalden zo’n bus naar Europa en bouwden hem om tot een hostel. Ze reizen ermee door Europa, op zoek naar de beste sneeuw en de hoogste golven. Onderweg genieten ze van alle pracht die de wereld te bieden heeft, maar ze zetten zich ook in om dat moois te behouden.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ze leiden een leven dichtbij de natuur, van zonsopkomst tot zonsondergang. Na een lange dag in de sneeuw gaat er ’s avonds een blok hout in de kachel en komt er een zelfgemaakte lasagne op tafel. Dan duikt iedereen zijn bed in: morgen weer een dag.

Tim Boffe en Valerie Cook wonen met hun tweejarige dochter en een hond in hun omgebouwde Amerikaanse schoolbus. Twee driepersoonsstapelbedden in het midden van de bus bieden ruimte aan zes gasten, die met hen meereizen. ’s Winters zoeken Tim en Valerie de skipistes op: van Frankrijk en Zwitserland tot aan Noorwegen. In de zomer vullen ze hun dagen met mountainbiken, hiken, surfen, zwemmen, kajakken of skateboarden.

Hoe kwamen jullie op het idee van een rijdend hostel?

Valerie: “Een paar jaar geleden reisden Tim en ik door Centraal-Amerika. We zagen overal kleurrijke chicken buses rijden, gepimpte Amerikaanse schoolbussen die daar als openbaar vervoer dienen. Het leek ons geweldig om in zo’n bus te wonen, dat had ik op Pinterest gezien. Later ontstond het idee om er niet alleen een woning maar ook een hostel van te maken. Er zijn zoveel geweldige plekken op de wereld dat het zonde is om je hostel op één plek te vestigen. Met ons hostel on wheels ontdekken we elke week nieuwe plekken. Als er een paar kilometer verderop veel sneeuw is gevallen, rijden we daar naartoe.”

Wat betekent al dat natuurschoon voor jullie?

“We skiën door de sneeuw, hiken in de regen en genieten van de wind in ons haar en de zon op ons gezicht. Daar worden we gelukkig van! Als we dat allemaal willen blijven doen, moeten we wel zorg voor diezelfde wereld dragen. Dat realiseren we ons heel goed. Vooral op de pistes wordt dat duidelijk: we zien de sneeuw bijna voor onze ogen verdwijnen.”

Voor elke kilometer die rijden, doneren we aan non-profit bedrijven, die bijvoorbeeld investeren in zonne-energie

Hoe dragen jullie zelf zorg voor de wereld?

“We proberen bewuste keuzes te maken. Dat begon al bij de bouw van de bus. Al het hout dat we gebruikt hebben is vrij van chemicaliën en de bus is geïsoleerd met schapenwol, dat werkt heel goed. De gordijnen zijn gemaakt van oude legerdekens en we hebben zonnepanelen, een houtkachel en een compost-WC in de bus. We dragen kleding, schoenen en ski’s van duurzame bedrijven zoals Picture Organic Clothing en we eten zo min mogelijk vlees en zo veel mogelijk organisch en lokaal.”

En die kilometers die jullie met de bus maken?

“We doen aan CO2-compensatie. Voor elke kilometer die rijden, doneren we aan non-profit bedrijven, die bijvoorbeeld investeren in zonne-energie. Zo proberen we onze kilometers te neutraliseren. Ik weet dat het altijd beter kan, als we een Tesla bus zouden kunnen betalen zouden we het doen, maar ja… En een houtkachel is niet de meest milieuvriendelijke optie om de bus te verwarmen. Maar ik denk dat het al heel belangrijk is om stil te staan bij de consequenties van je handelen.”

Stimuleren jullie die houding ook bij de gasten op de bus?

“We zullen daar niet zomaar tegen onze gasten over beginnen: we willen anderen niet vertellen hoe zij moeten leven. Ik denk wel dat ze onbewust iets van onze levensstijl meekrijgen, al was het maar omdat ik vegetarisch voor ze kook. Een van de gasten zei verrast: ’Ik wist niet dat vegetarisch eten zo lekker en gemakkelijk was’. Mensen zijn ook vaak verbaasd over onze kleren. Ze verwachten niet dat onze jassen voor de helft van gerecyclede petflessen gemaakt zijn. Of dat onze helmen en schoenen volledig van hergebruikte materialen zijn gemaakt. Het design is namelijk wel heel cool. Dan gaan ze denken: zo kan het dus ook.

Verder moeten ze natuurlijk verstandiger omgaan met water, elektriciteit en gas. Je kunt hier de kraan niet zomaar laten openstaan als je je tanden poetst. We hebben een tank van 400 liter water in de bus, en als die leeg is moeten we hem bijvullen. Als gasten merken dat het water al na een paar dagen op is, hebben ze pas door hoeveel ze eigenlijk gebruiken. Ik denk dat het heel gezond is om bewust stil te staan bij al die kleine dingen waar we in de westerse wereld zo’n overvloed aan hebben.”

https://vimeo.com/234370859

Bekijk hier de trailer van 'In Gora', de film die Tim en Valerie in januari uitbrengen. Bron: vimeo.com

Wat willen jullie uitdragen?

“Wij zijn ervan overtuigd dat je bewust kunt leven en tegelijkertijd de vruchten van de wereld kunt plukken. Veel mensen denken bij duurzaam leven nog steeds aan geitenwollensokkentypes. Wij willen laten zien dat je een avontuurlijk en spectaculair leven kunt leiden en tegelijkertijd toch duurzaam kunt zijn. Skiën en snowboarden maakt ons zielsgelukkig. Maar als we niets doen, bestaat die berg sneeuw waar we nu met z’n allen vanaf skiën over een paar jaar niet meer.”
In januari brengen Tim en Valerie in samenwerking met Picture Organic Clothing de film ‘In Gora’ uit. Daarin komt goed naar voren hoe ze leven en waar het voor hen om draait. Meer zien? Volg The Nomads Bus op Facebook, Instagram of Youtube, of bezoek de website.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons